Ovogodišnji „Kulturno-vjerski dani Naša Gorica 2021.“, u organizaciji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, Gorica – Livno i Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, nose naslov Fra Mihovil Sučić (1820. – 1865.), naučitelj ljekarstva i ranarstva i održat će se od 25. do 29. 6. 2021.

Sastojat će se od sljedećih kulturno-vjerskih događaja:

1) Znanstveni simpozij o odnosu vjere i zdravlja u povodu 200. obljetnice rođenja liječnika fra Mihovila Sučića (1820. – 1865.), 25. i 26. 6. 2021.;

2) Koncert Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra Mostar, 27. 6. 2021.;

3) Izložba Vuna – izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune, 29. 6. 2021.

4) Vjerska slavlja u povodu sv. Petra i Pavla, nebeskih zaštitnika samostana na Gorici, 28. i 29. 6. 2021.

 

Znanstveni simpozij: Spasenje od grijeha – ozdravljenje od bolesti, Gorica – Livno, 25. i 26. 6. 2021. Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, Gorica – Livno, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu i „Služba Božja“ Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja organiziraju znanstveni simpozij o vjeri i zdravlju u povodu 200. obljetnice rođenja liječnika fra Mihovila Sučića (1820. – 1865.). Dvjestota obljetnica rođenja fra Mihovila Sučića (1820. – 1865.), liječnika i kirurga te jednog od najvažnijih predstavnika bosanskohercegovačke medicine 19. stoljeća, povod je organiziranja znanstvenog skupa o odnosu vjere i zdravlja, odnosno o kompleksnom odnosu zdravlja, bolesti i s njima neizostavno povezanog liječenja, s jedne strane, te vjere, odnosno njezina mnogostrukog manifestiranja u religioznosti, s druge strane. Povod je urodio zbornikom radova Spasenje od grijeha – ozdravljenje od bolesti i istoimenim znanstvenim simpozijem koji će se održati u Livnu, mjestu rođenja i djelovanja bosanskoga franjevca i liječnika fra Mihovila Sučića. Organizacijski odbor simpozija i uredničko vijeće zbornika (Anđelko Domazet, Stipo Kljajić, Pere Kuliš i Ivan Šarčević) nastojali su ovoj, zbog pandemije koronavirusa, veoma aktuelnoj tematici pristupiti interdisciplinarno te osamnaest autora iz BiH, Hrvatske i Italije o odnosu zdravlja i vjere govore iz teološke, medicinske, povijesne, psihološke, sociološke i drugih perspektiva.

Koncert Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra Mostar, Gorica – Livno, 27. 6. 2021. Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, u suradnji s mladim solistima iz Čitluka i Mostara, održat će koncert klasične glazbe u samostanskoj crkvi na Gorici. Članovi Gudačkog kvarteta i solisti izvodit će djela S. Bach-a, A. Vivaldi-a, Händel-a, A. Corelli-a, itd. 

Otvorenje izložbe Vuna – izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune, Gorica – Livno, 29. 6. 2021 (19 sati). Izložba o vuni osvježit će nostalgičnu uspomenu na vitalnu sirovinu tekstila livanjskog kraja. Vuna je bila čuvarica zdravlja ljudi (razna odjeća, obuvala, pokrivala), seoskog blaga (ćebe, mutap), i imala je dekorativnu funkciju u interijeru kuća (prostirala). Izložba će prezentirati predmete u procesu obrade vunene niti: vlačala, kudelje, vretena, igle, stan… Franjevački Muzej na Gorici posjeduje ranobrončani vuneni plašt, najstariji u Europi, zatim antičke spomenike s prikazom predenja  i izuzetno vrijedni kroj dalmatinske tunike. Izložba o vuni bit će otvorena na Gorici do konca rujna 2021.

Svetkovina sv. Petra i Pavla, samostanska crkva, 28. i 29. 6. 2021. Misu uočnicu i svečane mise na svetkovinu sv. Petra i Pavla predvodit će dr. fra Drago Bojić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok