Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić u ponedjeljak 21. lipnja 2021. posjetili su Franjevački samostan Gorica i Franjevački muzej i galeriju Gorica-Livno gdje su ih primili gvardijan fra Pere Kuliš i ravnateljica muzeja Dražena Džeko.

Domaćini su predsjednika Vlade Vukadina i ministricu Nakić proveli kroz sakralni postav gdje su mogli vidjeti bogatu sakralnu baštinu, misno posuđe i ruho, prve molitvenike i katekizme koje su bosanski franjevci pisali i sačuvali za svoj hrvatski katolički puk, vrijedne slike starih majstora kao i jedini očuvani prijenosni oltar u Bosni i Hercegovini. Obišli su i galeriju slika Gabrijela Jurkića, najznačajnijeg predstavnika simbolizma i secesije u Bosni i Hercegovini koji je posljednja desetljeća života proživio u samostanu na Gorici. U bogatoj samostanskoj knjižnici koja je stara koliko i Franjevački samostan na Gorici s fondom od cca 37 000 knjiga, te preko 1000 naslova periodičnih publikacija vidjeli su bogati knjižni fond stare knjižnice te   dio medicinske ostavštine fra Mihovila Sučića, prvog diplomiranoga kirurga provincije Bosne Srebrene.

Nakon obilaska muzeja i knjižnice predsjednik Vlade i resorna ministrica razgovarali su s gvardijanom i ravnateljicom o organizaciji  manifestacije Kulturno-vjerski dani Naša Gorica davši pritom svoju potporu budućim projektima samostana i muzeja na Gorici.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok