U organizaciji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja “Služba Božja” , 25. i 26. lipnja 2021. godine u Livnu je održan Znanstveni simpoziji o vjeri i zdravlju u povodu 200. obljetnice rođenja franjevca, liječnika, svećenika i kirurga, fra Mihovila Sučića (1820.-1865.).

Ovime je započela manifestacija Kulturno-vjerski dani „Naša Gorica 2021“ koja će se nastaviti do 29. lipnja 2021. godine.

U dvodnevnom programu nekoliko je predavača iznijelo svoje radove i promišljanja na temu odnosa vjere i zdravlja te o njima govorili iz teološke, medicinske, povijesne, psihološke, sociološke i drugih perspektiva. Radovi ovih predavača objedinjeni su u zbornik radova znanstvenog simpozija „Spasenje od grijeha-ozdravljenje od bolesti“, urednika franjevca Stipe Kljaića.

Znanstvenom simpoziju nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić. Vukadin je u svom govoru, među ostalim, izrazio zadovoljstvo održavanjem jednog ovakvog vida znanstvenog simpozija, te kazao:“ Mi kao Vlada Hercegbosanske županije bili bismo ponosni kad bi ovakav sveobuhvatni pristup ljudskom zdravlju i ozdravljenju našao i svoje institucionalizirano mjesto u našoj županiji. Pozivam Vas, budimo odvažni i upustimo se kroz zajedničke projekte u izazove našeg vremena da bismo plemenitu misiju fratra i liječnika Mihovila Sučića, čije časno ime nosi i naša županijska bolnica, nastavili ostvarivati na dobrobit svih ljudi“.

Dražena Džeko, ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno, kazala je da je organiziranjem ovog znanstvenog simpozija i izdavanjem zbornika radova Spasenje od grijeha – ozdravljenje od bolesti, na dostojan način obilježena 200. obljetnica rođenja liječnika i kirurga fra Mihovila Sučića, jednog od najznačajnijih predstavnika medicine u 19. stoljeću u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok