U cilju olakšavanja redovite komunikacije i suradnje između osnovnih škola, centara za socijalnu skrb, kao i centara za mentalno zdravlje s područja općina Tomislavgrad i Kupres, u četvrtak je u Hotelu Tomislav u Tomislavgradu potpisan sporazum o suradnji kojim se uspostavlja referalni mehanizam za te dvije općine.

Sporazum o suradnji potpisali su svi ravnatelji osnovnih škola s područja općina Tomislavgrad i Kupres, ravnatelji centara za socijalnu skrb spomenutih općina, kao i voditelj Centra za mentalno zdravlje Tomislavgrad.

Kako je kazano prilikom potpisivanja, sporazum o suradnju izravno se naslanja na "Protokol o postupanju u slučajevima nasilja u školama Hercegbosanske županije", kao i na njegovu praktičnu primjenu, a koji se realizira uz podršku Ministarstva znanosti, prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije u suradnji s Genesis Projectom i UNICEF-om BiH, uz potporu Vlade Švedske.

Uspostavljanje općinskoga referalnog mehanizma i provedbe tzv. individualnog plana brige zahtjeva usku suradnju stručne službe osnovne škole sa stručnjacima iz centra za socijalnu skrb, odnosno centara za mentalno zdravlje.

Istaknuto je da je već ranije usvojen program sekundarne prevencije koji ima za cilj pravovremenu prevenciju rizika društveno neprihvatljivih ponašanja, kao i zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja.

Programske aktivnosti usmjerene su da učenik usvoji djelotvorna individualno i društveno prihvatljiva ponašanja razvijajući vještine za sveobuhvatan rast i razvoj, te brižno ophođenje prema sebi, drugima i okruženju. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok