Prekjučer je u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu održan znanstveni skup u povodu jubilarne 50. obljetnice djelovanja hrvatskog katoličkog mjesečnika Naša Ognjišta.

Glavni urednik Naših Ognjišta, fra Gabrijel Mioč otvorio je ovaj znanstveni skup i u svom govoru osvrnuo se na nastanak, rad i djelovanje Ognjišta u proteklih 50 godina koliko on djeluje u ovom katoličkom mjesečniku.

Prisutnima su se također obratili i čestitali 50. obljetnicu djelovanja i postojanja katoličkog Lista: duvanjski gvardijan, fra Sretan Ćurčić, u ime hercegovačke franjevačke provincije, fra Iko Skoko, don Željko Majić, generalni vikar mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske biskupije u ime biskupa Petra Palića, načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Buntić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivica Musić te ispred franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, fra Gabrijel Jurišić.

O značaju Ognjišta za duvanjski i hrvatski puk s povijesnog, teološkog, kulturološkog, jezičnoga, kulturnoga i drugih aspekata govorilo je 16 eminentnim izlagača među kojima su: dr. sc. Ivica Šarac, dr. sc. Ivo Lučić, dr.sc. fra Draženko Tomić, dr. sc Slobodan Prosperov Novak i drugi.

Po završetku skupa u tomislavgradskoj bazilici svetu misu u 18 sati predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U uvodnoj riječi kardinal Puljić izrazio je radost što s vjernicima može Bogu zahvaliti i moliti u povodu velikoga jubileja i uputio iskrenu čestitku svima koji su godinama radili na izdavanju katoličkog lista Naša Ognjišta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok