Općinska vlast u Kupresu trudi se i nastoji, prema trenutačnim mogućnostima, poticati i stimulirati poljodjelce u njihovu poslu koji ima veliku važnost i značaj za trenutačni, ali i budući život i standard stanovnika ove općine u Hercegbosanskoj županiji, piše Večernji list BiH.

Pravo na subvencije

U skladu s tim raspisan je javni poziv za subvencioniranje proljetne sjetve na području općine Kupres u 2021. godini.

Za tu namjenu u općinskom proračunu planirano je 20.000 konvertibilnih maraka. Kako bi ostvarili pravo na subvenciju, budući korisnici moraju biti upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) ili registar obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), imati prebivalište ili sjedište na području općine Kupres, da su za proljetnu sjetvu u 2021. zasijali najmanje jedan hektar žitarica.

To se odnosi na žitarice: ječam, zob, pšenica i tritikala (pšenoraž). Tritikala, ili u hrvatskom prijevodu pšenoraž, sitnozrna je žitarica nastala križanjem pšenice i raži.

- Uveli smo to prošle godine kad smo u proračunu izdvojili 43.000 konvertibilnih maraka, a ove godine predvidjeli smo ukupne subvencije za poljoprivredne proizvođače u iznosu od 45.000 konvertibilnih maraka. Od toga je za proljetnu sjetvu planirano 20.000 KM, a preostalih 25.000 maraka za proizvođače mlijeka koji mlijeko prodaju na kućni prag i proizvođače koji ga prodaju mljekarama. Uplata novca poljodjelcima za proljetnu sjetvu ići će nakon što se provede javni natječaj, a proizvođačima mlijeka u listopadu nakon što od mljekara prikupimo podatke. Ovim želimo poticati i ohrabrivati naše poljoprivrednike da se bave poljodjelstvom, da vide da nisu ostavljeni i zaboravljeni od Općine. Jasno je da nemamo toliki proračun da bismo mogli izdvajati više sredstava, ali izdvojit ćemo, nadam se, i sljedeće godine. Sve ovisi o financijama, u najgorem slučaju, ostat će na istoj razini, ali vjerujem da bi se dogodine iznos mogao povećati – kaže Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres.

Iskustva iznimno pozitivna

Dodaje da su iskustva iz prošle godine iznimno pozitivna, da su se nekoliko puta sastajali i dogovarali s udrugom poljodjelaca i naišli na veoma pozitivnu reakciju poljodjelaca.

Kupreški načelnik posebice naglašava kako je to važno za poticanje razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jer je u praksi OPG jedna obitelj, poljodjelstvo im je glavno zanimanje i od toga obitelj živi.

U općini je u evidenciji 29 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i oko 250 RPG-ova. Ove su godine u proljetnoj sjetvi zasijana 384 hektara žitarica.

Maksimalni iznos za subvencioniranje proljetne sjetve koji može ostvariti pojedinačni korisnik za obiteljska poljoprivredna gospodarstva je 800 konvertibilnih maraka, a za RPG-ove 300 konvertibilnih maraka. Javni poziv otvoren je do 12. srpnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok