Grad Livno posjetio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom. Gradonačelnik Livna Darko Čondrić prilikom posjete razgovarao je s Predsjednikom te uputio riječi zahvalnosti na dolasku i boravku u Livnu.

Gradonačelnik je zajedno s predsjednikom Vlade Hedrcegbosanske županije Ivanom Vukadinom, gvardijanom Franjevačkog samostana na Gorici Fra Perom Kulišem i ravnateljicom Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Draženom Džeko bio domaćinom obilaska stalne postave slika Gabrijela Jurkića.

Zahvalivši Predsjedniku na dolasku Gradonačelnik je u obraćanju medijima kazao: „Iznimno mi je drago da smo predsjednika Milanovića dočekali upravo ovdje ispred Franjevačkog muzeja i galerije Gorica. Htjeli smo mu kroz obilazak muzeja i postav slika Gabrijela Jurkića pokazati našu bogatu kulturnu baštinu. Na sastanku odnosno radnom ručku koji će uslijediti upoznat ćemo ga sa sadašnošću Livna, našim aktivnostima i razgovarati o mogućoj budućoj suradnji“, kazao je gradonačelnik Čondrić.

U obraćanju medijima predsjednik Milanović je istaknuo kako se osjeća domaćinski u svim gradovima u kojima je boravio priliko trodnevne posjete Bosni i Hercegovini. Posebno je istaknuo zahvalnost bosanskim franjevcima na njihovom trudu i radu u očuvanju kulturne baštine: „ Ovo je hrvatska baština i da nema franjevaca ne znam tko bi ju čuvao. To je njihova velika zasluga. Da nema franjevaca ne bih znao tko su mi preci, tu preko planine, i ovdje u Livnu odakle moji preci dolaze, iz Komorana. To bi se izgubilo u prašini zaborava, a oni to čuvaju“, kazao je Milanović. Osvrćući se na političke razgovore vođene proteklih dana s hrvatskim čelnicima u BiH, predsjednik Republike Hrvatske ponovio je kako će im i dalje pružati podršku u njihovoj borbi za temeljna politička prava. „Imat će našu, moju potporu u svemu što rade, a to što traže je osnova, malo i temeljno. Ispod toga ne može“, poručio je Predsjednik.

Razgovori su se nastavili u restoranu hotela B&M Livno na kojem je nazočilo izaslanstvo Predsjednika, predsjednica Gradskog vijeća Livna Hana Milak, suradnici Gradonačelnika, ministri Vlade HBŽ, predstavnici branitelja te predstavnici crkvenog i kulturnog života Livna. Predsjednik je tom prigodom upoznat sa svim bitnim činjenicama o gradu Livnu kao i o susjednim općinama.Nakon ručka Predsjednik je kratko posjetio i livanjsko selo Komorani od kud, kako je rekao, sežu njegovi obiteljski korijeni.
 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok