Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) Momčilo Bajić, komentirajući blokadu računa zdravstvenim ustanovama u toj županiji, pozdravio je napore da se uvede red u poslovanje poreznih obveznika, ali bez izuzetka.

Porezna uprava Federacije BiH u utorak je blokirala račune većini zdravstvenih ustanova HBŽ-a. Dug po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada svih zdravstvenih ustanova HBŽ-a iznosi preko 20 milijuna maraka.

Po riječima ministra Bajića, dugovi prema Poreznoj upravi FBiH nastali su unazad 20 godina, a najkritičnije je razdoblje od 2000. do 2008. godine.

"Osnivači zdravstvenih ustanova HBŽ-a, Vlada i Skupština, u proteklim sazivima nisu vodili računa o poslovanju po zakonu te se poslovanje nije usklađivalo s propisima", istaknuo je ministar Bajić za Fenu.

Dodao je pritom kako je dobrim dijelom tom problemu doprinijela i Porezna uprava Federacije BiH jer nije vodila računa o isplatama primanja zaposlenom bez uplaćenih doprinosa, "tako da je to išlo putem da se naprave velike dubioze prema njima".

Ministar je pozdravio napore da se uvede red u poslovanje poreznih obveznika, ali bez izuzetka, i napomenuo da su ovi dugovi tolerirani prethodnih 20 godina, a došli su na naplatu za vrijeme pandemije Covida-19 koja još nije završena.

>>> Blokirani računi zdravstvenih ustanova

Istaknuo je da blokada računa zdravstvenih ustanova trenutno nije u interesu građana ni u interesu ljudi koji su podnijeli teret pandemije.

"Djeluje nevjerojatno da se aktivnosti blokade računa domova zdravlja podudaraju s prvim ozbiljnim pokušajem započinjanja reforme zdravstva u Hercegbosanskoj županiji od ove Vlade. Trenutno sada ide revizija poslovanja i kroz tu reviziju vidjet će se u tom razdoblju tko je i koliko, počev od direktora pa do upravnih vijeća, odgovoran za ovako kaotično stanje u poslovanju ovih zdravstvenih ustanova", kazao je ministar Bajić.

Ponovio je da se odgovornost za rad bolnice i domova zdravlja ne može prebaciti u posljednjih pola godine i tražiti odgovornost od trenutnog menadžmenta tih ustanova, dok su glavni problemi nastali prije 20 godina, te da odgovornost treba tražiti u tom pravcu.

"Vlada i Skupština trebaju preuzeti odgovornost što dalje poduzeti. Kada se napravi revizija i vidi se tko je sklapao štetne ugovore, onda treba vidjeti gdje se što može otpisati, napraviti reprogram duga, i riješiti zdravstvene ustanove plaćanjem kroz rate te rješiti dubioze napravljene u prošlom vremenu”, istaknuo je ministar Bajić. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok