Osim što je dugo sušno razdoblje s enormno visokim temperaturama nanijelo veliku štetu poljoprivrednicima i stočarima, stvorilo je mnogo problema i livanjskim divljim konjima.

Prirodne lokve i slabašni izvori na visoravni Kruzi odavno su presušili. Žednu zemlju nije uspjela napojiti ni kiša koja je nakratko padala posljednjih dana, a zbog potrage za vodom konji se i u ove ljetne dane spuštaju na magistralnu cestu Livno-Šujica, ugrožavajući i sebe i sudionike u prometu.

Oko 600 raskošnih ljepotana gospodare visoravni podno planine Cincar. Na obzoru između zemlje i neba, slobodni, s grivama koje se vijore na vjetru, velika su turistička atrakcija, ali i nevolja. U potrazi za vodom spuštaju se na cestu.

– U nepunih osam mjeseci imali smo osam prometnih nezgoda s tom problematikom, većinom se radilo o materijalnoj šteti. Nismo imali niti jednu osobu da je povrijeđena. Nažalost, u svim tim situacijama konji poslije prometnih nezgoda ugibaju – ističe Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a HBŽ. Navodi federalna.ba.

 

Zbog isušenih pojila već desetljećima traje rat između stočara i konja.

– Već treći mjesec vozim cisternama kravama vodu. Međutim, ovdje je svake godine ogromna suša. Divlji konji su popili ogroman dio vode. Neka su oni popili, ali nema sluha od Općine, a naročito Ministarstva poljoprivrede K10 – kaže dipl. ing. Mislav Sučić, farmer iz Livna.

Manje količine vode mogu se naći jedino u betoniranoj lokvi koja je konjima posljednja slamka spasa, ali i velika opasnost zbog strmih i klizavih zidova.

– Još se i bore za tu vodu i to je dosta nereda. Padnu u vodu i ozlijede se. Znaju se utopiti. Razgovarali smo s gradskim ocima, načelnikom i imamo obećanje da će se napraviti nešto da bi prilaz konjima bio jednostavniji – navodi Bruno Marić, vodič u Continental Adventure Livno.

Ovog ljeta je voda za konje bila doslovno pitanje života i smrti, a zbog klimatskih promjena i trke za novcem mogla bi postati i za ljude.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com