Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije je na magistralnom putu M-16 Šujica-Kupres i na magistralnom putu M-6.1 Livno-Tomislavgrad, u mjestu Lopatice, postavilo sustav za nadzor prometa (Smart eye).

Osim bosanskohercegovačkih registarskih pločica, softwari unutar tih kamera osposobljenisu prepoznati registarske oznake i tehničku ispravnost vozila svih država EU, te iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, te jedinstvene registarske oznake motocikala i mopeda.

Prekršaji u vožnji

Kako je kazano iz Ureda glasnogovornika MUP-a HBŽ-a, sustav je počeo raditi 1. rujna te će evidentirati prekršaje vezane za uporabu mobitela u vožnji, uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji, prekoračenje brzine, neregistriranost preko 30 dana kao i neregistriranost do 30 dana i eventualno druge prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama u HBŽ-u.

"Ukoliko je prekršitelj u toku jednog dana u više navrata počinio prekršaj iz navedenih stavaka, u tom slučaju protiv počinitelja će se podnijet Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod mjesno nadležnog suda od strane ustrojbene jedinice gdje je isti prvi put toga dana evidentiran u prekršaju, a u opisu prekršaja navest će se na koliko mjesta je toga dana prijavljeni evidentiran sustavom za nadzor prometa", pojasnili su u MUP-u.

Kamere koje su instalirane na dvije lokacije, u Tomislavgradu i Livnu, imaju mogućnost očitavati i do 10 vozila u sekundi, s najmanje 90 postotnom točnošću očitanja, danju ili noću, u uvjetima smanjene vidljivosti, te pri većim brzinama vozila.

Riječ je, kažu, o jednom od rijetkih sustava koji je online povezan s bazom podataka u MUP-u, te se očitane pločice odmah provjeravaju u bazi i ako je riječ o sumnjivom vozilu šalje se obavijest djelatniku ili patroli na terenu.

Postavljanjem ovih kamera iz MUP-a prognoziraju da bi se stanje sigurnosti na prometnicama znatno poboljšalo i svijest vozača za uporabom registriranih i tehničkim ispravnim vozilima.

U prvom polugodištu 2021. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj smrtno stradalih osoba na cestama u Hercegbosanskoj županiji je ostao isti (5 osoba je smrtno stradalo) dok je evidentirano povećanje broja prometnih nezgoda za 91 prometnu nezgodu ili za 43,75 posto. Također, broj prometnih nezgoda s nastradalim osobama veći je za 36 prometnih nezgoda ili 112,50 posto, navode u MUP-u HBŽ-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com