Ako ste ikada naišli na krdo konja koji slobodno žive u prirodi, ali ipak znatiželjno prilaze ljudima, onda znate kakav je to, prekrasan prizor.

Nedaleko od Livna smjestio se raj za ljubitelje divljih konja. U podnožju planine Cincar, u kršu Kruga stotine divljih konja slobodno istražuje visoravan u Bosni i Hercegovini - i to na nešto više od 1100 metara, u prekrasnom kraju načičkanom vrtačama, ponorima i špiljama, kao i nepreglednim pašnjacima, piše Punkufer.

Travnate površine nekoć su služile za ispašu brojnih ovaca, ali i divljih potomaka konja koje su ljudi pustili neka galopiraju tim krajem nakon što su odselili sedamdesetih godina. Točan broj livanjskih divljih konja se ne zna sa sigurnošću.

U početku ih je tek tridesetak galopiralo idiličnom visoravni, ali procjenjuje da bi ih danas moglo biti oko 800. Iako su predivni, konji nerijetko izazivaju i probleme jer tijekom zime, u potrazi za solju, dolaze na cestu između Livna i Kupresa, gdje izazivaju automobilske nesreće i nezgode. Divlji konji na Kruzima su turistička atrakcija, ali prema mišljenju mnogih, nedovoljno iskorištena.

Zasigurno bi brojni posjetitelji Bosne i Hercegovine voljeli uživati u prizorima kakvi se mogu vidjeti U Mongoliji ili na Islandu, a konjima bi dobro došla pojilišta i hranilišta, osobito za surovih zima. Što će se biti s divljim konjima tek ćemo vidjeti, ali zasigurno će još dugo odolijevati vjetru, kiši, oštrim zimama, krivolovcima i grabežljivcima.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com