Iako su nam svjetski istraživački centri takav scenarij prognozirali do 1. srpnja, BiH je za vikend dosegnula crnu bilancu od 10.000 preminulih tijekom pandemije koronavirusa.

Prema broju umrlih, koji je u petak iznosio 9995, u odnosu na ukupan broj stanovnika, BiH ne samo da prednjači u regiji već je i treća u svijetu, odmah poslije Perua i Mađarske, pokazuju podaci portala worldometers.info. Broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u FBiH nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe s komorbiditetima i dalje su najugroženije, piše Večernji list BiH.

Podaci pokazuju kako je u FBiH čak 86% umrlih osoba od posljedica COVID-19 bilo starije od 60 godina. To najjasnije govori o važnosti cijepljenja starije populacije, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. A cijepljenje nam baš i ne ide planiranim tijekom. Prema službenim podacima, do 22. kolovoza prvom dozom cijepljeno je 314.400 stanovnika FBiH, dok je drugu dozu primilo 191.007 osoba ili manje od 11% od ukupnog broja punoljetnih građana. Najbolje rezultate u procesu imunizacije imaju SŽ, BPŽ i TŽ, a najlošije HBŽ, USŽ i ZHŽ. U ZHŽ-u je potpuno cijepljeno samo 7,71% stanovnika, dok ih je jednu dozu primilo 8,67%. U HNŽ-u potpuno je cijepljeno 10,83% stanovništva, a jednu dozu primilo je 18,09%. Tek nešto bolji od ZHŽ-a je HBŽ u kojem je potpuno cijepljeno 7,99% stanovništva, a jednu dozu primilo je 10,38%.

Da korona ponovno uzima maha, pokazuju i podaci iz RS-a, gdje je tijekom vikenda u razdoblju od 24 sata udio pozitivnih među testiranima iznosio čak 43%. U ovom valu, u kojem dominira delta-soj, bolest je češća kod mlađih ljudi, djece, pa i kod trudnica, a kliničke slike teže su nego ranije. U zdravstvenim ustanovama u RS-u od COVID-19 liječi se čak 45% više pacijenata nego prije sedam dana. Unatrag sedam dana, COVID-19 u RS-u je odnio 66 života. Jedan odjel osnovne škole u Banjoj Luci u petak je upućen u izolaciju. Kako Srpskainfo neslužbeno doznaje, virusom su zaražena četiri učenika iz tog odjela. Podaci Instituta za javno zdravlje RS-a kažu da je do sredine prošlog tjedna registriran 31 zaraženi osnovac, 7 mališana predškolske dobi te 25 tinejdžera.

Inspekcijska tijela u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera. Inspekcijska tijela u FBiH u kolovozu su izvršila 1796 inspekcijskih nadzora. Kod 67 subjekata uočeno je grubo kršenje mjera, izdano je 67 prekršajnih naloga u iznosu od 87.300 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok