Gotovo da nema zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini koja nije u financijskim problemima i dugovima. Zbog dugova u zdravstvu u HBŽ, koji su stari 20 godina, nadležna porezna uprava od šestog mjeseca kontrolira financijske tokove u domovima zdravlja i u bolnici u Livnu. Kako funkcioniraju ove ustanove i pružaju li adekvatnu uslugu građanima, pogledajte u priči BHRT-a iz Livna.

 

Neplaćeni doprinosi na plaće u ukupnom iznosu od 20 milijuna KM svih zdravstvenih ustanova na području Livna za razdoblje 2000. – 2008. godine, bili su razlog zbog kojeg se Porezna uprava odlučila na mjeru ograničenja financijskih raspolaganja u zdravstvu.

IVICA MIŠIĆ, voditelj Županijskog poreznog ureda Livno

” Nama se dostavlja zahtjev za suglasnost i poslije uvida što se plaća mi odobravao plaćanje. Postoje izuzeci od ograničenja: mogu se isplatiti plaće,mogu se isplatiti sva javna davanja i neophodni troškovi za nužno funkcioniranje”, rekao je Mišić.

JANDRE HRGIĆ, v. d. ravnatelja Doma zdravlja Livno

“Mi funkcioniralo normalno, kao što smo i funkcionirati. Imamo samo jednu dodatnu prepreku koju svaki put moramo prolaziti,ali to ne predstavlja problem. Mi nismo u mogućnosti da to odjednom saniramo, eventualno bi se nešto moglo kroz duži period, da se taj dug od 1.5 milijun maraka riješi, trenutno ne”, kazao je Hrgić.

IVICA JOZIĆ, predsjednik Sindikata liječnika HBŽ

“Djelatnici već desetak godina, pojedinačno, prije odlaska u mirovinu, tuže bolnicu za razliku tih doprinosa i uglavnom već postoji sudska praksa i već brzo dobiju presudu i onda bolnica jednostavno mora platiti jer dobije prisilnu naplatu. Ovisni o dužini radnog staža, ide negdje okvirno od 30 do 50 tisuća maraka za svakog liječnika”, objasnio je Jozić.

Resorni županijski ministar Momčilo Bajić odgovorima za dugove smatra Poreznu upravu za koju tvrdi da je propustila izvršiti naplatu kada je trebalo i uprave bolnica koje, kaže, nisu bile kompetentne za financijsko upravljanje zdravstvenim sustavima.

“Završili smo za jednu godinu reviziju poslovanja svih zdravstvenih ustanova, gdje su izvještaji svi negativni. Problem je u poslovanju. U sklapanju štetnih ugovora”, istakao je Bajić.

IVAN VUKADIN, predsjednik Vlade Županije

“Razmišljanja smo da uputimo zahtjev prema Federaciji o mogućnosti opisivanje ili određenih obročnih otplata, gdje je rješenje napraviti jedno cjelovito rješenje za sanaciju ovih potraživanja. Ono što će trebati napraviti Skupština to je forma Zakona za sanaciju zdravstvenih institucija”, kazao je Vukadin.

S obzirom na to da javno zdravstvo teško funkcionira i u razvijenijim zemljama s puno više novca, pravo je čudo da uz ovolika dugovanja i nedostatak novca zdravstveni sustav na području ove županije pruža kakve-takve usluge.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok