Danom branitelja Livna, 23. rujna, započela je proslava 1129. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja u povijesnim dokumentima.

Upriličen je svečani prijam kod gradonačelnika Darka Čondrića koji je predstavnike braniteljskih udruga primio zajedno s pomoćnikom Službe za branitelje i mjesne zajednice Pavom Duvnjakom. Na prijmu je gradonačelnik u prigodnom obraćanju istaknuo važnost današnjeg dana za cijeli livanjski kraj te naglasio zahvalnost svim braniteljima Livna kao i svima onima koji su ratnih godina branili Livno.

 

„Ja kao Gradonačelnik i kompletna Gradska uprava bit ćemo na raspolaganju braniteljskoj populaciji i u budućnosti te ćemo nastojati pospješiti našu suradnju. Branitelji zaslužuju pravedniji status u društvu“, kazao je gradonačelnik Čondrić. U ime Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata na prijmu se obratio Željko Krišto. Govorio je o trenutačnim aktivnostima udruga te planovima za budućnost. Nakon prijma položeni su vijenci i upaljene svijeće na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda. Za sve poginule branitelje služena je sveta misa u crkvi Svih svetih.

Danom branitelja Livna započela je proslava Dana Grada čija središnja svečanost je u utorak 28. rujna. U privitku donosimo program proslave.

Navode iz grada Livno.

(Škola u Dobrom gdje osnovana brigada)

Dana 23.rujna 1991. godine osnovana je livanjska brigada „Petar Krešimir IV“. Brigada je osnovana nakon sastanka Kriznog stožera u selu Dobrom kada su sve vojne formacije, vodovi, seoske straže i rezervni sastav policije objedinjeni u brigadu.

Livanjska brigada je tijekom rata branila 80 kilometara dugu bojišnicu, a upravo je ova brigada ostvarila prve pobjede HVO-a protiv JNA i Ratka Mladića u travnju 1992. godine.

Brigada „Petar Krešimir IV“ na svom ratnom putu je pretrpjela i velike gubitke. Do kraja rata izgubila je 81 pripadnika.

Ovaj dan se u gradu Livnu obilježava kao Dan branitelja.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok