Početkom kolovoza 2020. godine u crkvi sv. Frane u Splitu upoznala sam Jandru Dalića, koji mi se predstavio kao "brat Benedikt". Nakon razgovora, ponudila sam mu dati prilog jer i inače jednom ili dva puta godišnje dajem novčane priloge za katoličke misionare po svijetu. Nazvao me je idućeg dana pa smo se našli u ugostiteljskom objektu i dala sam mu dvije tisuće eura.

Ponovno me je nazvao nakon nekoliko dana, tražio je da ga svojim automobilom skupim u trajektnoj luci. Odvela sam ga u svoj stan pa smo zajedno ručali. Tada me je pitao mogu li mu dati još 500 eura jer mora otputovati u Rim, a rekao je i da je novac koji sam mu prije dala podijelio po misijama – kazala je Splićanka M. Z. tijekom istrage na splitskom Općinskom državnom odvjetništvu, koje je protiv 38-godišnjeg "misionara" Jandre Dalića, rodom iz Potočana u BiH, podignulo optužnicu zbog prijevare te predlaže sudu da ga kazni s osam mjeseci zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, po optužnici, on se ženi predstavio kao misionar koji prikuplja novčane priloge za katoličke misionare, uzeo je od nje ukupno 18 tisuća kuna, a novac niti je podijelio misijama niti je vratio žrtvi. Nezaposleni "misionar", ali dobrog imovinskog stanja (kako stoji u optužnici), već je nekoliko puta pravomoćno osuđivan za prijetnje, ali i za, kako se navodi u optužnici, "za prekršaje kojima je ostvarivao imovinsku korist".

– Nakon ručka, zamolio me je da ga odvezem u Livno. Tijekom vožnje rekao mi je da je nekada bio "fratar", ali da se skinuo iz tog reda i da je sada u kongregaciji "Misionara blaženog milosrđa" sa sjedištem u Krakovu, u Poljskoj. Ponovno me zvao nakon desetak dana tražeći da mu dam nešto novca za put u Livno. Kako sam tad već posumnjala da je prevarant, rekla sam mu da se trenutno nalazim na Braču, a on je kazao da će doći na Brač. Rekla sam mu da ne dolazi, a on je odgovorio da će me čekati u Splitu. Sve sam rekla kćeri i zetu te sam ga prijavila policiji – rekla je prevarena žena.

Lažnog misionara uhitila je policija u Zagrebu te je tamošnjim istražiteljima kazao kako mu je oštećena prišla dok se molio u crkvi sv. Frane.

– Zajedno smo se pomolili i onda sam joj dao blagoslov. U razgovoru mi je spomenula da bi htjela dati nešto novca za misije. Ja sam po zanimanju misionar-rimokatolik, što predstavlja jednu vrstu svećenika u Katoličkoj crkvi, i posljednjih petnaest godina službeno širim pobožnost Milosrdnog Isusa u više europskih zemalja. Puno putujem, nemam stalnih primanja i živim od dobrovoljnih priloga pa sam prihvatio njezinu ponudu. Kad smo se našli u jednom ugostiteljskom objektu, dao sam joj nekoliko molitvi, a ona meni u omotnici dvije tisuće eura i rekla mi je da mogu s tim što hoću. Ako Državno odvjetništvo podigne kaznenu prijavu, spreman sam u više obroka vratiti cjelokupni iznos – kazao je policijskim istražiteljima.

Zanimljivo je da se o Jandriću već pisalo po medijima, primjerice kada se požalio dvojici policajaca iz Duge Rese da ga konobar kafića na odmorištu Vukova Gorica nije htio poslužiti, a onda ih je izvrijeđao i prijetio im jer su vidjeli da je pijan i htjeli su ga uhititi zbog remećenja javnog reda i mira.

Nije mu ovo prvi put da je na ovakav način varao ljude, pa je tako 2017. godine Jutarnji list pisao o bračnom paru koji je bio osuđen na uvjetne kazne zbog napada na Dalića, iako su oni tvrdili i uvjeravali sud da je prevarant. Tada je osuđeni muž govorio i kako je Dalić lagao njegovoj supruzi da je svećenik, isusovac, agent iz Vatikana, egzorcist.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok