Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 28. rujna 2021. godine, potvrdio je optužnicu s kaznenim nalogom Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog R.B. rođenog 1997. godine u Novom Sadu, R Srbija, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz članka 371. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 04. rujna 2021. godine u naselju Vrtoče u Drvaru, u obiteljskoj kući, suprotno odredbi čl. 8. Zakona o oružju i streljivu HBŽ, neovlašteno držao poluautomatsku pušku, čija nabavka takvog oružja građanima uopće nije dozvoljena, u čemu je otkriven od strane djelatnika PU Drvar.

Za kazneno djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, Hercegovine predviđena je kazna zatvora u trajanju do 3 (tri) godine.

U skladu sa člankom 78. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine prema optuženom je predloženo izricanje sigurnosne mjere oduzimanje predmeta poluautomatske puške.

Općinski sud u Livnu je za dan 20. listopada 2021. godine zakazao ročište radi razmatranja kaznenog naloga protiv optuženog.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u