Nakon mnogih planiranja i odgađanja, sedmeročlana ekipa istraživača Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada istražila je dvije špilje i jednu jamu na planini Ljubuši pored Tomislavgrada, točnije na njenom dijelu poznatom pod nazivom Bunari te u suradnji s ekipom "Tomislavgrad-public" izvadila tonu otpada.

Prva na redu bila je špilja Lujin dućan.

Prema putopisu Jove Popovića iz 1937. godine, špilja je dobila ime po kujundžiji Luji koji je ljeti izlazio na planinu i u pećini izrađivao ženski nakit koji je prodavao planinarima.

"Međutim, u duljini špiljskog kanala ostatke nakita nismo pronašli, ali jesmo veliko bogatstvo konzervi od hrane i životinjskih kostiju", kazao je Josip Marković iz Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada.

Po njegovim riječima, istražena je također jama i prethodna dva ulaza u dubini od 14 metara koja nije imala ime, pa je zbog najbližeg toponima, a i jednostavne morfološke građe, dobila ime Bunar.

Za kraj istraživanja izrađen je speleološki nacrt za Puljinu pećinu, koja je, kako navode iz društva, zapravo mala dvorana idealna za zaklon od vremenskih neprilika, a čija je duljina 11 metara.

Marković napominje da su tjedan dana prije u suradnji s ekipom "Tomislavgrad-public" na području Grabovičke visoravni iz jame izvadili jednu tonu otpada, uglavnom plastike.

"Nažalost, puno je ovakvih speleoloških objekata u koje se odlaže smeće", konstatirao je Marković i apelirao na sve da to više ne čine. (Fena)