U organizaciji Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju (MASHAV) i u suradnji s Ministarstvom za vanjske i europske poslove Republike Hrvatske, u Izaelu se od 6. do 15. studenoga održava studijska posjeta na temu: Razvoj poljoprivrednog sektora: Izraelski model.

Nastavak je to trilateralne suradnje između Države Izrael, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i tri županije u Bosni i Hercegovini (Posavska, Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka). U studijskoj posjeti sudjeluju predstavnici triju navedenih županija iz F BiH: Hercegbosanske (predsjednik Vlade Ivan Vukadin i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić ), Posavske (ministar poljoprivrede Mato Brkić), Zapadnohercegovačke (ministar gospodarstva Dario Sesar i ravnatelj Ureda Vlade Županije ZHŽ za europske integracije Ivan Jurilj) te načelnici općina Domaljevac-Šamac (Stjepan Piljić), Tomislavgrad (Ivan Buntić), Kupres (Zdravko Mioč), Ljubuški (Vedran Markotić), Posušje (Ante Begić) i gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Današnjim danom, dolaskom u Centar za poljoprivrednu obuku MASHAV-a  službeno je označen početak programa koji će sudionike upoznati sa stanjem u poljoprivredi i vodama  Države Izrael.

Regionalni razvoj, upravljanje vodama i intenzivna poljoprivredna proizvodnja u Sharon regiji, posjeta regionalnom pročistaču otpadnih voda – Kolchei Hasharon,  intenzivna poljoprivreda i poduzetništvo, agroturizam – poticanje poduzetništva u ruralnim područjima te marketing proizvodnje svježeg povrća, primijenjeno istraživanje i  tehnologije, poljoprivredno poduzetništvo u Kibbutz Ramat Rachel biti će samo neke od tema predviđenih programom posjeta.

Prijemom u Ministarstvu vanjskih poslova Države Izrael i okruglim stolom na temu: Razvoj poljoprivrede u Bosni i Hercegovini – Ideje, prijedlozi i suradnja za budućnost  studijska posjeta završava 15. studenoga.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok