U sali Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Livnu održana je tribina u organizaciji Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Livno, na kojoj je govorio i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da Hercegbosanska županija ima veliki potencijal za razvoj, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije i proizvodnji hrane.

- Došlo je vrijeme da se brže i bolje radi. Federalni nivo će podržati sve projekte lokalne zajednice - poručio je Izetbegović.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je izjavio kako očekuje da će se izbjeći najgori scenarij, a to su sukobi, te da je SDA sposobna riješiti sve probleme s kojima se država suočava. Naglasio je potrebu postojanja jedinstva među probosanskim snagama.

- Naše nejedinstvo bi moglo ohrabriti one koji nisu prijatelji ovoj zemlji. Moramo pokazati da smo snažni, da smo moćni, što će spriječiti loše scenarije - izjavio je Izetbegović.

Za dejtonski ustavni okvir je kazao da je izuzetno kompliciran, a ukazao je na postojanje struktura kojima nije u interesu teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Među problemima koji utječu na BiH je istaknuo i islamofobiju, migrantske talase, te mlak odnos međunarodne zajednice prema remetilačkim faktorima u BiH. Kao glavni problem u BiH naglasio je politiku SNSD-a i predsjednika te stranke Milorada Dodika.

- Da nije bilo njegove antidržavne politike u proteklih 15 godina, ovo bi bila jedna puno bolja zemlja. Manje mladih bi otišlo, bolja bi bila mirovini. Najsiromašniji penzioner u Europi je onaj u RS-u - izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je pojedincima među političkim snagama u entitetu RS normalno da dominiraju nad ostalim, te da im je normalno da odlikuju osuđene ratne zločince odgovorne za genocid.

- To ne može tako. To će morati stati – kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim dešavanjima u posljednjih nekoliko godina, Izetbegović je izdvojio aktiviranje MAP-a usvajanjem Programa reformi, izmjenu sastava Središnjeg izborniog povjerenstva (SIP) BiH, niz apelacija koje su napisali kadrovi SDA i koje je Ustavni sud BiH prihvatio, donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, ali i uklanjanje ploče posvećene Radovanu Karadžiću i rušenje nelegalne crkve u dvorištu Fate Orlović.

- Retrogradnim politikama je glavni cilj skloniti OHR, Ustavni sud BiH, koji su im prepreka u njihovim aktivnostima, a naša snaga je u legalitetu, legitimitetu, civilizacijskim standardima koje zastupamo. Dodik tvrdi da međunarodna zajednica ispunjava želje Bošnjaka i da su ove sve reforme po volji Bošnjaka. Ja mislim da nije tako. Mislim da je stvar jednostavnija i da je u tome što se interesi Bošnjaka u ostvarivanju civilizacijskih vrijednosti i vladavine prava poklapaju sa zapadnim standardima – izjavio je predsjednik SDA.

Izetbegović je naglasio da su samo državne institucije poput Oružanih snaga, SIPA-e i OSA-e ovlaštene da rade na teritoriju cijele BiH, a da će sve ono što im se pokuša suprotstaviti biti parainstitucije. Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, kazao je da je taj odnos bio dvosmislen, ali da je pomoć međunarodne zajednice bila veoma važna za opstanak BiH.

- Moramo mi biti jaki da bi nam se pomoglo. Ako smo zbunjeni, ako se svađamo međusobno, pitanje je hoće li nam pomoći – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je upozorio na pokušaje slabljenja i gašenja OHR-a, što se, kako je kazao, ne smije dozvoliti. BiH, dodao je, ne smije postati poligon za odmjeravanje snaga svjetskih velesila. Kao rješenje za postojeću situaciju u BiH, Izetbegović je izdvojio i potrebu sankcioniranja onih koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, te snažniji angažman nadležnih državnih institucija.

- Garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma su dužni braniti BiH. Tu su i prijateljske zemlje. Onda su tu institucije, pravosuđe, OSA, SIPA, Oružane snage i na kraju krajeva, patriote BiH – izjavio je Izetbegović.

Upozorio je predsjednik SDA na aparthejd u entitetu RS, odnosno na neravnopravan položaj Bošnjaka, Hrvata i ostalih u odnosu na srpski narod, što se reflektira na broj uposlenih u entitetskim institucijama.

- Naš cilj je uključiti četvrti politički narod u procese u BiH jer ovo je zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda i četiri političke grupacije. SNSD i HDZ žele cijeli probosanski blok, koji ima 60 posto podrške građana, svesti na „bošnjačku kvotu“ od 33 posto. Zbog toga građanske stranke moraju biti s nama kako bismo se zajedno suprotstavili tome i ovu zemlju povukli naprijed – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o narušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju mira, Izetbegović je naglasio potrebu postojanja jedinstva unutar probosanskog bloka.

- Nema opozicije u ovakvim stvarima jer se one tiču i sadašnje generacije, ali i naše djece i unuka – izjavio je Izetbegović.

Narod koji želi sačuvati slobodu i ravnopravnost, dodao je, mora biti jak i jedinstven.

- Mi moramo biti u stanju da savladamo svaki problem i mi to jesmo u stanju – izjavio je Izetbegović.

Najavio je Izetbegović posjetu dijaspori u narednom periodu, za koju je rekao da u ekonomskom, ali i političkom smislu masovnim izlaskom na izbore može značajno pomoći BiH. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok