Općina Kupres već neko vrijeme bezuspješno je tražila liječnika za tamošnji Dom zdravlja; na prošli natječaj se nitko nije javio, a zbog spleta okolnosti u jednom je trenutku prijetila mogućnost da bez zdravstvene skrbi ostane pet tisuća ljudi.

Sve zajedno bilo je dovoljan motiv za neke nesvakidašnje mjere koje će, nadaju da u ovoj općini, riješiti nastali problem. U međuvremenu su našli jednog liječnika te riješili dio problema, ali na tomu neće stati, pa su se Dom zdravlja Kupres i Općina Kupres odlučili na zanimljiv potez koji bi trebao uroditi plodom: budućem novom liječniku tako će ponuditi uvjete koji se rijetko gdje u Bosni i Hercegovini, ali i šire mogu pronaći, uključujući mogućnost specijalizacije. Piše Večernji list BiH.

Raspisan natječaj

Načelnik Zdravko Mioč iznio nam je kronologiju stanja, podsjetivši kako je dotadašnji kupreški liječnik nedavno preminuo te se ova općina našla u situaciji u kojoj nisu imali brzu zamjenu, no srećom, uspjeli su dobiti liječnika iz mirovine, koji je radio u Neumu, a koji je odlučio ponuditi svoje sposobnosti i znanje općini Kupres. Međutim, imajući u vidu činjenicu da jedan liječnik za općinu nije dovoljan, u Domu zdravlja odlučili su ponovno raspisati natječaj kako bi osigurali još jednog.

>>> Kupres u potrazi za drugim liječnikom, novom nude stan, a moguće i specijalizaciju

- Radi se o tomu da je naš liječnik umro prije 10 - 15 dana, a bio je jedini liječnik u Domu zdravlja te smo ostali bez odgovarajuće zamjene. Pokušavamo naći neko privremeno rješenje s liječnikom koji je u mirovini. Uspjeli smo ga dobiti te smo mu osigurali smještaj - kazao je Mioč. Ističe kako se ipak neće moći funkcionirati s jednim liječnikom te će se potencijalnom kandidatu za drugog liječnika ponuditi smještaj, a razmišlja se i o mogućnosti osiguranja usavršavanja, odnosno specijalizacije.

Mioč dodaje kako, nažalost, ranije nisu imali uspjeha kada je bila u pitanju potraga za liječnicima, a osobito mladim, te se nada da će ovaj put situacija biti drukčija te da će natječaj privući mlade ljude koji su željni raditi u struci uz dobre uvjete.

Dr. Nediljko Ćaleta, v. d. ravnatelja Doma zdravlja, potvrdio je kako je natječaj za drugog liječnika raspisan te treba vidjeti kako će se ovaj put odvijati situacija, a u kontekstu mogućnosti specijalizacije pojasnio je kako bi se možda radilo o specijalizaciji za potrebe Doma zdravlja i to u suglasnosti s ministrom. U prijevodu, radilo bi se možda o obiteljskoj medicini ili pedijatriji. U ovom trenutku Kupres ima liječnika, službe rade, kazao je on, ali je i dodao kako bi mnogo bolje bilo da postoje dvojica. Dobivanje drugog liječnika od suštinske je važnost s obzirom na to da jedna osoba nije u stanju podnijeti pritisak rada u više smjena.

- Zaista je puno da jedna osoba bude 24 sata vezana uz Dom zdravlja - naglasio je Ćaleta.

Velika važnost

A o potrebi dobivanja drugog liječnika u ovoj sredini govore i neke činjenice; Kupres nije daleko, na dva sata je od Splita, Sarajeva i Mostara, a to je u današnje vrijeme dosta blizu, stoga ne bi trebao biti problem doći i raditi. Pogotovo imajući u vidu uvjete koji se nude te se u ovoj općini zato nadaju kako će skoroj budućnosti imati drugog liječnika.

A nada ostaje i svima onima koji su svjesni važnosti osiguranja pune primarne zdravstvene zaštite u mjestima kao što je Kupres koja su od strateškog značaja za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Gospodarstvo jest ključ za dugoročno zadržavanje stanovništva, no nimalo manje nije važna i adekvatna zdravstvena skrb, a u usklađenosti navedenih elemenata potrebno je tražiti i rješenja na korist svim stanovnicima ovoga kraja.

Dobri uvjeti rada, blizina većih urbanih središta, ali i manje stresna okolina, neke su od prednosti s kojima Kupres namjerava privući budućeg liječnika te time dati dobar primjer svim onim drugim manjima sredinama, a takvih je zasigurno više u Bosni i Hercegovini, koje se bore za očuvanje stanovništva, ali i za osiguranje svih normalnih uvjeta života. Problem s kojim se Kupres suočio nije ekskluzivitet Bosne i Hercegovine; mnoge naprednije države također imaju problema s osiguranjem liječnika u manjim sredinama, no ovo je prilika da upravo iz Bosne i Hercegovine krene jedna pozitivna priča; priča koja će pokazati kako se manje sredine mogu nositi s izazovima današnjeg vremena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok