Filip Perković odnedavno je novi direktor Radija Tomislavgrad. Bio je to povod za razgovor s ovim mladim poduzetnim čovjekom kojemu je ova dužnost još jedan veliki izazov u životu.

Piše: Tomislavcity

Poznato je da ste više godina na RTG-u obavljali posao tehničkoga urednika, recite nam kako ste se odlučili aplicirati za rukovodeću ulogu ove medijske kuće?

– Prije svega, rad na Radiju Tomislavgrad je za mene vrlo dragocjeno poslovno ali i životno iskustvo. Radeći godinama u tehnici naučio sam puno toga i upoznao “u šarafe” kako funkcionira jedna medijska kuća. S druge strane, ono što je najvažnije, izgradio sam prijateljske odnose s radnim kolegicama i kolegama. Oni su zapravo bili ključni u donošenju konačne odluke jer kad je raspisan natječaj toplo su me podržali u ideji da apliciram i još jednom potvrdili da u bilo kojim okolnostima jako dobro funkcioniramo kao tim. Na koncu sam se prijavio, prošao potrebne procedure i danas sam tu, u najzanimljivijoj ulozi moje dosadašnje karijere.

Vjerujemo da imate viziju, te plan i program razvoja RTG-a. Možete li nam u kratkim crtama predstaviti vaše planove?

– Budući da imam uhodanu i iskusnu novinarsko – tehničku ekipu, nisam se dao na puko teoretiziranje, nego sam odmah pristupio realizaciji vlastitih, ali i zajedničkih projekata koje smo osmislili ranije i dijelom proveli uz potporu prethodnog direktora Mate Radoša.

Tako smo prije godinu i pol pokrenuli zasebni glazbeni program RTG music koji je naišao na izvanredan prijem, kako kod naših slušatelja tako i kod vlasnika kafića i restorana, u čijim se ugostiteljskim objektima ovaj program redovito sluša.

Nakon RTG music-a osmislili smo i odnedavno aktivirali još 4 programa, koja emitiramo preko interneta. To su:

Dječji RTG program, namijenjen našim najmlađim slušateljima koji mogu uživati u glazbi i pričama za djecu.

RTG Frama je program za mlade na kojemu se emitira popularna duhovna glazba.

U cilju očuvanja i promicanja naše kulture i identiteta, pokrenuli smo i etno program pod nazivom RTG baština. Namijenjen je svima koji vole gangu, gusle i ostale narodne pjesme i napjeve iz svih naših krajeva.

Još jedan program koji je zaista popularan kod slušatelja, posebno u dijaspori je RTG dom. Riječ je o programu na kojemu se 24 sata dnevno emitira domoljubna i popularna domaća glazba.

Sve navedeno je, naravno, nadgradnja na naš glavni program koji emitiramo na zemaljskoj i internet mreži. Taj program je osmišljen na način da svaki naš slušatelj može pronaći sadržaje koji ga zanimaju. Svima je poznato da dobar radio mora imati dobru glazbu i to je ono na čemu kontinuirano radimo, a trudit ćemo se da bude još bolje. Nastojimo biti aktualni i objektivni u informiranju, te program obogatiti novim sadržajima, poštujući pravila Regulatorne agencije za komunikacije.

Upravo smo završili i redizajniranje naše web stranice na kojoj je moguće sve naše programe pratiti online, kao i većinu emitiranih emisija. Naša mrežna adresa je www.radiotg.com

Zahvaljujući kameri koju smo instalirali, na našoj stranici imamo i vizualni prikaz svega što se događa na Trgu dr. Franje Tuđmana. Osim na web stranici, kamera RTG-a se može pronaći i na YouTube kanalu.

 

Naši slušatelji već godinu i pol koriste i RTG mobilnu android aplikaciju, koja je odnedavno nadograđena. Novost je da će u njoj od sada biti dostupni sve naše obavijesti, oglasi i natječaji koji se svakodnevno emitiraju. Na aplikaciji se može pratiti svih naših šest programa kao i kamera uživo. Onaj tko želi, osim na radijskoj web stranici, arhivu naših emisija može potražiti i na mobilnoj aplikaciji. Također, tu će uskoro biti moguće emitirati i obavijesti koje imaju predznak hitnosti u emitiranju (npr. hitno je potrebna krv, potrebna pomoć u elementarnim nepogodama i sl).

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.milictg.radiotg

Sve ovo, naravno, ne bi bilo moguće bez našeg tehničkog urednika i programera Ivana Milića koji je navedeno osmislio i realizirao.

Ima li još projekata koje planirate realizirati?

– Budući da smo još uvijek u pandemijskom razdoblju teško je predvidjeti što je sve realno ostvarivo. Imamo mnogo planova ali o njima ćemo razgovarati čim nam to financijske i svake druge prilike dopuste.

U svakom slučaju planiramo još više poraditi na marketingu. Inače, imamo dobru suradnju s našim gospodarstvenicima no nadamo se još i boljoj. Ovim putem pozivam sve poslovne subjekte da koriste mogućnost oglašavanja na Radiju, budući da je marketing vrlo važan segment svakoga uspješnog i ozbiljnog poslovanja. Bliži nam se vrijeme adventa, božićnih i novogodišnjih blagdana te i ove godine nudimo mogućnost oglašavanja i upućivanja blagdanskih čestitki a kako je vrijeme darivanja i pomaganja, vjerujem da će nas mnogi podržati u aktivnostima kao i svih prethodnih godina.

Ima li nešto čime ste nezadovoljni?

– Znamo da nigdje ne cvjetaju samo ruže. Istina je da se Radio već više od dvije godine nalazi u novim prostorijama u kompleksu Autobusnoga kolodvora i da konačno imamo uređene i funkcionalne prostorije te zaista dobre uvjete za rad. No, ono na čemu još ima mnogo prostora za napredak su novčane naknade djelatnika RTG-a, koje su već godinama ispod prosječnih plaća u Federaciji. Nije lako raditi s osmijehom, za malu plaću, ali kroz sve ove godine uvjerio sam se da djelatnici Radija, unatoč svim problemima rade upravo ovako, te svoj posao obavljaju profesionalno i odgovorno zbog čega sam izuzetno ponosan da upravo njih mogu zvati svojim kolegama.

Na kraju još želim u svoje ime i u ime svih djelatnika RTG-a zahvaliti prethodnom direktoru Mati Radošu. Za vrijeme njegova mandata, Radio se preselio u nove prostorije, u velikoj mjeri financijski se stabilizirao te su, koliko je bilo moguće, isplaćeni dugogodišnji dugovi djelatnicima. No, ono što je najvažnije, svojim odnosom prema ljudima stvorio je jednu pozitivnu i zdravu radnu atmosferu u kojoj, zajedno sa svojim slušateljima, nastavljamo stvarati i dalje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok