Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ), na redovitoj sjednici održanoj u ponedjeljak u Tomislavgradu, usvojila je Zakon o porezu na promet nekretninama.

U obrazloženju ove odluke županijski ministar financija Draško Dalić podsjetio je kako je važeći zakon o porezu na promet nekretninama usvojen 2002. godine te da su od tada na snagu stupili zakoni čije odredbe uređuju pojedina pitanja koja uređuju i taj zakon, a u istom razdoblju niti jednom se nije pristupilo usklađivanju odredbi zakona s odredbama novih zakonskih propisa.

Po njegovim riječima, dosadašnjim zakonom nije uređeno pitanje plaćanja poreza na promet nekretnina u slučajevima kada se prilikom kupnje nekretnine plaća porez na dodanu vrijednost.

"Praksa je pokazala da se u slučajevima prometa nekretnina, kada je prodavatelj pravna osoba a čija je djelatnost izgradnja i prodaja, prilikom sklapanja ugovora da teret plaćanja poreza na promet nekretnina pada na kupca. U tom slučaju, ukupna cijena nekretnine koju kupac nekretnine plaća sadrži i PDV, koji je obračunat na osnovnu vrijednosti nekretnine, a koji je ugovorom povezan i na izmirenje obveze glede plaćanja poreza na promet nekretnina. U ovoj opisanoj situaciji, s obzirom da važeći zakon ne uređuje pitanje plaćanja poreza na promet nekretnina u slučajevima kada se na nekretninu obračunava porez na dodanu vrijednost, vrlo lako se može dogoditi slučaj dvostrukog oporezivanja", istaknuo je Dalić.

Zastupnici su razmatrali Nacrt zakona o plaćama i naknadama korisnika Proračuna HBŽ te su usvojili zaključak da spomenuti nacrt može poslužiti kako dobra osnova za izradu prijedloga zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

Ministar Dalić kazao je da se razlog donošenja ovog zakona temelji na potrebi definiranja oblasti plaća i naknada kod korisnika proračuna HBŽ na jedinstven i jednak način.

Zakonom se uređuju plaće i naknade izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u tijelima zakonodavne i izvršene vlasti u HBŽ, državnih službenika, namještenika i zaposlenika u tijelima državne službe Županije, pravobranitelja, kao i plaće i naknade uposlenih u osnovnim i srednjim školama, a odredbe ovog zakona ne primjenjuju se na plaće i naknade sudaca i tužitelja, jer su one uređene posebnim zakonom.

"Predviđeno je da se pri određivanju iznosa plaća i naknada za korisnike proračuna HBŽ-a primjenjuju slijedeća načela: ista plaća za isto radno mjesto, transparentnost i fiskalna odgovornost", kazao je ministar, dodavši da se osnovica za obračun plaća utvrđuju Zakonom o izvršenju proračuna za svaku proračunsku godinu.

Na sjednici županijske skupštine razmatran je i Nacrt zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika HBŽ te je usvojen zaključak kako Nacrt može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

Županijski ministar unutarnjih poslova Marijo Lovrić kazao je kako je cilj smanjiti iznimno velike razlike između plaća i naknada u tijelima unutarnjih poslova u različitim županijama. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok