Nikola Pašić, jedan od čuvenih političara iz međuratnog razdoblja, kad je htio nagraditi nekog što je učinio nešto njemu korisno, bez ikakvog zakonskog utemeljenja, onda bi mu činovnik rekao: „Pa čujte predsjedniče, tako ne može po zakonu“!

Na to bi mu Pašić odgovorio: „Zakon je za one koje mi ne volemo, a za one koje mi volemo ne treba zakon“!

Što bi se reklo, povijest se ponavlja, pa tako danas svjedočimo činjenici da jedno od važnijih ministarstava (latinski minister / „sluga"), upravo ono koje treba najviše paziti na ovo malo mladih što se želi vratiti nakon školovanja, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, je napravilo povijesnu razdiobu „na one koje volemo i na one koje ne volemo“.

Iskreno smo se nadali kako će ovi koji su se “pomaknuli” od nas, otvoriti oči narodu i nama koji smo ostali u temeljnoj stranci, te pokazati nam da mogu raditi za opći interes. Nažalost, vidimo kako nastavljaju sa ustaljenom praksom, pa sad  ne čekaju ni onaj zakonski minimum 8 dana da objave opće propise.

Dana, 01. prosinca 2021. godine, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ je objavilo natječaj za dodjelu stipendija studentima sa područja Hercegbosanske županije.

U normalnim okolnostima bi ovo bio hvalevrijedan čin, ali nažalost, ti isti su svjesno ili nesvjesno ponovili onu „Pašićevu“. Napravili su Pravilnik o dodjeljivanju stipendija studentima s područja Hercegbosanske županije broj: 06-01-02-2927/21. od 26. studenoga 2021. godine, te Odluku o visini mjesečne stipendije i broju korisnika stipendija za akademsku 2021./2022. godinu, broj: 06-01-02-2931/21. od 30. studenoga 2021. godine, za one koje „volemo“.

Ovim putem im uistinu želimo čestitati na izuzetno brzom radu jer su u  svega 5 radnih dana  donijeli podzakonske akte i objavili natječaj!

Jesu li i liste „uspješnih“ već ispisane, mogli bi i njih objaviti kad im se već tako žuri?

Za sve one koje „ne volemo“ ostaje na snazi PRAVILNIK o dodjeljivanju stipendija redovitim studentima diplomskih i dodiplomskih studija („Narodne novine HBŽ“ br.2/16).

Isti se može pronaći  u Narodnim novinama HBŽ na stranicama Vlade , kao i u propisima samog resornog  ministarstva na poveznici: https://www.vladahbz.com/ministarstvo-znanosti-prosvjete-kulture-i-sporta/propisi-ministarstva/ (ukoliko isti ne uklone).

Tko su studenti koje vole, a tko oni koji ne vole, ostaje nam svima da vidimo.

Koristimo ovu prigodu, upozoriti resorno Ministarstvo da su obvezni poštivati Ustav, zakone i druge pozitivne materijalne propise kojima se jamči svima  jednakost pred istima.

Podsjećamo ih na neminovnost poštivanja osnovnih zakonskih načela, te obvezu objavljivljanja općih pravnih akata u službenim glasilima, te ostavljanja minimalnih rokova za stupanje na snagu od dana objavljivanja!

Poštujte pravna načela donošenja, izmjene i ukidanja pravnih akata, podsjetite se što su pojmovi „završni dio, prijelazne odredbe, odredbe o prestanku važenja propisa, obveza objavljivljanja i rokovi stupanja na snagu“!

Na kraju postavljamo pitanje: Zašto vi kao Ministarstvo koje u svom imenu nosi znanost i obrazovanje, kršite temeljna ustavna i zakonska prava onih najosjetljivijih koji su na životnom raskrižju? Ti isti  žude za rodnim krajem, a nagrađeni su  gorčinom u grlu  od svakodnevnog licemjerstva politikanata.

Navode iz HDZ-a BiH Tomislavgrad.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok