Hladno vrijeme, kiša i susnježica nisu spriječili članove Speleološkog društva "Mijatovi dvori" u istraživanju jame Kasapnice, smještene na Grabovičkoj visoravni, u blizini tomislavgradskog naselja Gornji Brišnik.

Kako je to opisao član ovog speleološkog društva Josip Marković, spuštajući se prvom vertikalom od 12 metara stigli su do velike dvorane duge preko 50 metara.

"Nakon skoka od pet metara vidljiva je kamena podzida s koje se spušta u dvoranu dugu 13 i visoku 9 metara. U dvorani su vidljivi ostatci ognjišta te kostiju, što je potvrda da se u Kasapnici i živjelo", kazao je Marković.

U lijevom kutu dvorane nalazi se jamski otvor dubok 12 metara, a iznad njega dimnjak visok 27 metara.

"Nakon spuštanja dolazi se na policu dugu pet metara na čijem se jednom kraju nalazi uski prolaz za daljnje napredovanje. Prolaskom se nakon pet metara vertikale spušta na policu dugu dva metra u čijem kutu se nalazi još jedan uski prolaz. Kroz taj prolaz, vertikalom od deset metara dolazi se do podzemnog jezera s dubinom većom od dva metra", pojasnio je Marković.

Po njegovim riječima, speleološki objekt tu ne završava nego se nastavlja dalje, a za to istraživanje bit će potrebno speleoronjenje.

"Kasapnica je zanimljiv speleološki objekt, hidrološki je jako aktivna, te je stanište šišmišima i drugim špiljskim životinjskim vrstama, a svojom morfologijom je i kompleksni speleološki objekt", istaknuo je Marković. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok