Općinsko vijeće Tomislavgrad u utorak je raspravljalo o Nacrtu proračuna Općine Tomislavgrad za 2022. godinu koji je predložen u iznosu od 16,1 milijuna maraka.

Nacrt kojeg su vijećnici ocijenili dobrom podlogom za izradu prijedloga koji je najavljen za iduću sjednicu, prezentirala je pomoćnica općinskog načelnika za proračun i financije Božana Jurčević.

Ona je pojasnila kako su prihodi i primici planirani u ukupnom iznosu od 12,2 milijuna maraka, a rashodi i izdaci u iznosu od 16.157.155 maraka.

Po njezinim riječima, više je razloga što neke investicije nisu realizirane, a glavni i često spominjani je komplicirani postupak javne nabavke.

Porezni prihodi planirani su u iznosu od 5 milijuna maraka što je rast od 8,37 posto u odnosu na plan za 2021. godinu.

Kako naglašava Jurčević, oporavak od posljedica izazvanih pandemijom covida-19 bio je brži od očekivanog, što se najviše vidi, kako kaže, na stavkama prihoda od neizravnih poreza koji se planiraju u ukupnom iznosu od 3.8 milijuna maraka.

Nadalje, tekući transferi se planiraju u ukupnom iznosu od 537.000 maraka, što je značajno veći iznos nego u 2021. godini. S tim u vezi od Federacije BiH planirano je 150.000, a od HBŽ-a 270.000 maraka.

Općinsko vijeće usvojilo je također i Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji i samohranih roditelja na području općine Tomislavgrad.

Prema toj odluci, pravo na subvencioniranje imaju mladi bračni parovi pod uvjetom da jedan od njih u trenutku podnošenja prijave nije stariji od 35 godina te samohrani roditelji bez obzira na dob, a do punoljetnosti djeteta, koji imaju prebivalište i žive na području općine Tomislavgrad tijekom posljednje 3 godine.

Općina Tomislavgrad će sufinancirati kupnju stana ili kuće i gradnju kuće u iznosu od 100 maraka po 1m2 stambene površine te će subvencionirat najviše 75 m2, odnosno maksimalno do 7.500 maraka, rečeno je na sjednici.

Pored toga, usvojena je i Odluka o subvenciji prijevoza studenata u akademskoj 2021./22. godine koji imaju prebivalište na području općine Tomislavgrad.

Kako je je rečeno na sjednici, Općina će i dalje subvencionirati prijevoz studenata na svim relacijama od Tomislavgrada do mjesta studiranja u iznosu od 40 posto od cijene karte, osim Grada Mostara gdje su na snazi druge vrste subvencije. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok