U tijeku je 13. sjednica Županijske skupštine Hercegbosanske županije na kojoj se, između ostalog, raspravlja o proračunu za nadolazeću 2022. godinu.

U ime zastupnika Hrvatske nezavisne liste dr. Josip Perić nazvao ga je predizbornim proračunom:

“Proračun od kojega više od 80% ide na plaće i obveze prema djelatnicima govori sve o sebi i zbog ovakvih stvari perspektiva za Hercegbosansku županiju nažalost ne postoji. Za takve izdatke ne bi trebalo ići više od 35%, ako gledamo praksu u razvijenim i normalnim društvima. Ne postoji dobra volja za provođenjem ikakve reforme, dok se u isto vrijeme nastavlja trend uhljebljivanja podobnih u javne institucije i na županijski proračun”, objašnjava dr. Perić te dodaje kako se na ovakav način ide u smjeru da se županija kao zadnji štit zaštite hrvatskih nacionalnih interesa uništi.

“Ovakav pristup jednostavno vodi odumiranju županije jer ovakva županija sa ovakvim odnosom utroška sredstava za plaće i obveze prema djelatnicima u odnosu prema svemu drugom mislim da je besmislena”, naglasio je Josip Perić.
Osvrnuo se na godinu dana aktualne županijske vlasti i na najave prilikom formiranja vlasti kako će u dvije godine učiniti više nego prethodne vlade u četiri godine.

“Sigurno je samo to da su napravili najviše zla u odnosu na svaku drugu vlast. Nikad nije postojala ovakva trgovina i raspodjela plijena kao što je u ovoj vlasti, pojedini ministri se ponašaju kao da je ministarstvo njihovo, a proračun kao da je obiteljsko naslijeđe. Mislio sam da je prošla vlada najgore što nam se može dogoditi, prevario sam se, ova je gora”, naglasio je dr. Josip Perić i istaknuo podatak da je u prošloj godini zabilježeno 100 novozaposlenih.

Dodao je kako je evidentno da se proračun puni na bazi poreza i PDV-a, gdje su prihodi porasli za 10-12 milijuna. Znamo da to plaćaju porezni obveznici i poskupljenja koja su pratila pandemiju su uzrok povećanja životnih troškova koji pune proračun.

“Naši sugrađani mukotrpno pune proračun, a onda se on isprazni bez smislenog i strateškog promišljanja i bez ikakvog pokušaja zaustavljanja iseljavanja naših mladih.

U pojedinim općinama u susjednoj županiji vidimo da je broj djece u odnosu na broj stanovnika veći za sto posto u odnosu na nas”, istaknuo je dr. Perić te dodao da dok se prihodi lome preko leđa poreznih obveznika, a u isto vrijeme prihodi od iskorištavanja resursa stoje na 400 tisuća KM što je porazna brojka jer se resursi neadekvatno naplaćuju.

“Proračunska sredstva se moraju prestati zloupotrebljavati i nezakonski trošiti, pritom mislim na razne savjetnike, naknade, honorare te pojedina ministarstava koja bez kontrole troše tolika sredstva. Tko god kaže da mu je stalo sačuvati županiju s ovakvim proračunom, ne govori istinu jer trenutna situacija ide u smjeru unutarnjeg sagorijevanja županije koja je sama sebi svrha te služi za financiranje parazitskog aparata u županiji, uz iznimke pojedinih časnih ljudi u sustavu koji obavljaju svoj posao”, zaključio je zastupnik Hrvatske nezavisne liste u Županijskoj skupštini dr. Josip Perić.

Navode iz Hrvatske nezavisne liste.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok