Gradska uprava Livna objavila je pokušaj demantija na naše priopćenje u kojem smo iznijeli niz činjenica na osnovu kojih se prostom oku da zaključiti kako je grad Livno loše ili nikako ispregovaralo svoju poziciju, kada je VP Ivovik u pitanju.

Kao što je to inače običaj, nisu demantirali apsolutno ništa od činjenica koje smo iznijeli, nego su koristili argumente „političke netrpeljivosti“ i sl. No, kako se rijetko događa da nas pokušaju demantirati, ne želimo propustiti prigodu odgovoriti im na taj pokušaj demantija.

Prvo što gradska uprava ne demantira, a od iznimne je važnosti, je činjenica kako se dopustila promjena sjedišta tvrtke koja će započeti istražne radove na Ivoviku iz Livna u Sarajevo. Pristajući na ovu promjenu vi ste se u ime Grada i Županije odrekli preko 10 milijuna maraka poreza na dobit koji će ta tvrtka uplatiti Sarajevu, umjesto Livnu.

Dalje, koncesija za vjetropark na Ivoviku je izdana 2008. godine i od tada do danas izdano je niz suglasnosti. Zadnje su izdane 2019. I 2020. godine u kojima jasno stoji da se na Ivoviku gradi vjetropark od 42 turbine ukupne snage 84 MW. Samo takav projekt koji ima suglasnosti se mogao početi graditi na svečanom obilježavanju početka radova.

Gradonačelnik je svečano otvorio početak radova na izgradnji vjetroparka i pri tom je rekao da će na prostoru Livna biti izgrađeno 11 turbina.

Obzirom da u demantiju navodite sasvim novi podatak da se na Ivoviku gradi ukupno 20 turbina ispada da taj projekt nema ni jednu dozvolu. Ako je istina to što samo vi znate onda su Kinezi od Matkovića kupili zemljište pod koncesijom i kreću iz početka!?

U tom slučaju, Livno neće još dugo vidjeti ni marke od tog projekta te će prihod od silnih izdanih koncesija na prostoru Livna ostati mizernih 10.000 maraka godišnje!? Dok istodobno sve ove godine Livnjaci plaćaju uredno 0,72 KM po svakom MWh potrošene struje za obnovljive izvore energije. To je puno više od onih možda 1% za kojih desetak godina dok se povade nove dozvole.

Iskreno se nadamo kako smo pogrešno razumjeli vaš demanti jer u suprotnom ispada da je na Ivoviku neki dan održano samo svečano presijecanje vrpce.

Što se tiče ugovora iz 2014. na koji se pozivate, u službenom glasniku iz 2014. godine ga nema. Dok je Tomislavgradski javno dostupan. Sve što je javno objavljeno od strane Grada u proteklih 10 godina na temu „VP Ivovik“ su dvije izmjene odluke iz 2014. godine, dok Ugovora nema. Očito je negdje po vašim ladicama i dostupno samo onom tko zatraži na „odgovarajući način“.

Kao gradski vijećnici smo do sada tražili desetine ako ne i stotinu dokumenata putem vijećničkih pitanja, na pola nismo dobili odgovora. Nije ni čudo da svim silama rušite našu inicijativu „Transparentno Livno“, zašto bi nešto bilo transparentno ili u službenom glasniku kad  je praksa dostupnosti javnih akata na „odgovarajući način“ Livnu do sada donijela toliko toga dobrog.

U iskrenom iščekivanju daljih eventualnih pokušaja demantija, na dobro svima došao Badnji dan i sretan i blagoslovljen Božić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok