Foto: Dalmacija Danas

Drago Galiot je stanovnik Uništa koji živi u neljudskim uvjetima. Nada se pomoći dobrih ljudi.

Drago Galiot jedan je nekoliko preostalih stanovnika Uništa, sela u podnožju Dinare koje graniči s općinom Kijevo, piše Dalmacija Danas.

70-godišnjak živi u iznimno teškim uvjetima u trošnoj kući, a s više nego skromnom socijalom ne uspijeva pokriti ni osnovne životne troškove.

- Žena mi je umrla, već dugo živim sam. Pokojni brat bio je hrvatski branitelj. Bila nam je obećana obnova kuće, ali ništa od toga - kazao je Drago sa suzama u očima.

 

Uništa inače administrativno pripadaju teritoriju BiH, odnosno općini Bosansko Grahovo, iako ne postoji nikakva kopnena veza između ove BiH enklave i matične zemlje. U selu žive hrvatski državljani koji se u cijelosti infrastrukturno oslanjaju na Hrvatsku.

Dragu su zaboravili i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ipak, da ima drva zaslužan je Krešo Šarić iz Bosanskog Grahova koji mu ih je i donio.

- To je da se ne smrznem preko zime. To mi je sav moj kapital. Tako živim...

Živim kao prase, ništa nemam. Danima nisam vidio kruha. Tko će mi ga donijeti? Netko je u Splitu, netko u Zagrebu. Dva kila kruha jedem po 20 dana. Jedem po mrvicu kruha i ovo malo krumpira. Špaher ne radi dobro - požalio se 70-godišnjak.

Kaže da zdravstvenu skrb prima u Kninu, a dobije tek 800 kuna socijale.

- Kako da išta kupim? Nemam graha, nemam manistre... - tužno govori Drago koji je izrazio nadu da će mu ljudi dobre volje pomoći da dostojnije živi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok