U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je potpisan i zaključen ugovor između Vlade Hercegbosanske županije i gospodarskog društva Zero Emission AG, odnosno ugovor o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone.

Svečanom potpisivanju i zaključivanju spomenutog ugovora nazočili su: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministrica gospodarstva u Vladi HBŽ, Dijana Puzigaća, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije, Jozo Ćosić i predstavnici Zero Emissions AG, Axel Schwarzer i izvršni direktor Porin Ivanišević, te direktor GET Holdinga, Pero Vrdoljak.

Cilj ugovora je formiranje zajedničkog poduzeća Get Holding d.o.o. koje će nastojati razviti, izgraditi i upravljati ekosustavom za obnovljive izvore energije na prostoru HBŽ. GET kao cilj ima ulaganja u zelene tehnologije od nekoliko milijardi eura u regiji, kako bi se generirao prijenos energije veći od 3.000 GWh, te izgradnja vrijednosti tvrtke s Vladom HBŽ, kao članom društva veće od 2 milijarde eura. Namjera je pomoći regiji da postane strateški partner u Jugoistočnoj Europi koja pomaže u postizanju ciljeva UN-a i EU u pogledu klime i održivosti, poput zapošljavanja i gospodarskog rasta, pristupačne i čiste energije, inovacija i infrastrukture i kvalitetno obrazovanje.

„Ovim ugovorom Vlada Hercegbosanske županije postaje suvlasnik 10% nominalne vrijednosti dionica. Ovo je prvi korak i ja sam uvjeren da će u vremenu koje je pred nama promijeniti izgled županije kad je u pitanju iskoristivost obnovljivih izvora energije, odnosno iskorištenje zelene energije koje je prirodni potencijal Hercegbosanske županije,“ kazao je, među ostalim, predsjednik Vlade, te dodao :“ Zahvaljujući domaćim investitorima, kao što je Pero Vrdoljak i strateškim partnerima koji su ponudili ovakav oblik suradnje, danas imamo priliku svečano potpisati i zaključit ugovor o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone.“

Gospodarsko društvo Zero Emissions Ag ima za cilj razviti, izraditi i upravljati ekosustavom za obnovljive energije, gdje se ponuda i potražnja za ekološki prihvatljivim energijama kombinira na jednom mjestu. „Ekološko-energetsko-tehnološka zona ili GET-Zona“ GET-zone će biti podijeljene u tri djela:

Prvi dio (zajedničkim imenom GET-SPV) će biti „GET Wind“-koji se odnosi na inženjering, nabavu, izgradnju i rad vjetroparkova planiranog kapaciteta oko 800 MW.

Drugi dio „GET Hydro“ odnosi se na izgradnju hidroelektrane s akumulacijskim pumpama planiranog kapaciteta oko 1100 MW.

Treći dio „GET Data“ je inženjering i planiranje tzv. Farme servera u kojoj je potpuno razvijena i spremna za izgradnju na naknadno utvrđenoj lokaciji.

Razvoj GET-zone od strateškog je interesa i značajan je za gospodarski razvoj HBŽ i njenih građana. Osim toga, Vlada HBŽ ima koristi od rasta vrijednosti svog udjela u GET -u, odgovarajuće zarade od dividendi kao člana društva i stvaranja GET Obrazovnog Fonda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok