Skupštinska većina u Drvaru imenovala je nezakonite upravljačke strukture u Radio Drvaru, jedinom srpskom mediju u Federaciji BiH, nakon čega su uslijedile smjene koje nisu u skladu sa zakonom, rekao je vršitelj dužnosti direktora Radija Milovan Bjeljac, koga je novo rukovodstvo razriješilo dužnosti.

Bjeljac je ispričao Srni da nezakonito izabrane upravljačke strukture Radio Drvara krše zakone i svojim potezima i nepromišljenim odlukama prave krivično djelo.

On je naveo da su odluku o njegovom razrješenju donijeli Nadzorni odbor i Skupština, a da nije naveden nijedan razlog zašto.

- U ime ovih organa rješenje su potpisali Brane Bašić i Ana Karanović koji su pri tome pribavili vlastitu saglasnost. To je očigledan čin samovolje dok osnivač radija, Općinsko vijeće Drvar, do danas nije dao saglasnost na to rješenje - objašnjava Bjeljac.

On je dodao da su upravljačke strukture zajedno sa članovima Komisije za primopredaju, u kojima su i predstavnici političkih stranaka, uz asistenciju direktora Centra za kulturu i sport gdje se i nalaze prostorije Radio Drvara, promijenili bravu na ulaznim vratima.

- Danas sam spriječen u obavljanju novinarskih zadataka i uobičajnom svakodnevnom obraćanju javnosti - kaže Bjeljac, koji je u obavljao i funkciju glavnog i odgovornog urednika tog medija.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić rekla je da trenutna skupštinska većina u Drvaru nastavlja sa grubim kršenjem zakonskih procedura i da su jučer (13.04.2022.) nasilno ušli u prostorije Radio Drvara, a da prethodno nisu razrješili vršitelja dužnosti direktora, niti dali legitimitet novom vršitelju dužnosti.

- Opet se matematičkom većinom stavljaju iznad zakona, traže zaštitu policije i dovode sve ljude uključene u te procese u problem - rekla je Runićeva.

Ona je dodala da se predstavnici većine i njihovi nalogodavci smatraju zaštićenim pred bh. institucijama.

Predjednik Općinskog vijeća Drvara Miloš Kralj rekao je za Srnu da se sve radi u skladu sa zakonom.

Radio Drvar je jedini srpski medij na području Federacije BiH i traje 48 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok