Poštovani branitelji, Udruge proistekle iz Domovinskog rata i osobito poštovane obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, još jednom vam čestitamo dane obrane Livna i livanjskog kraja.

Povijesni datumi 13. i 23. travnja iznimno su važni za svakog Livnjaka.

Svake godine Dani obrane Livna evociraju uspomene na te dane zajedništva, hrabrosti i ponosa, kad smo svi skupa stali u obranu našeg Livna i livanjskog kraja. S posebnim pijetetom prisjećamo se žrtve koju su dali naši branitelji i svih onih poginulih, nestali i umrlih branitelja. To su dani kada tim hrabrim ljudima odajemo počast i zahvalu za njihovu žrtvu i živote koje su dali za našu slobodu.

>>> Vijećnik Brešić se ispričao. Nema opravdanja!

S takvim osjećajima, poštovanja i ponosa, HDZ BiH je i ove godine dočekao obljetnicu dana obrane. S obzirom da je ova godina jubilarna, trideseta obljetnica, to je za nas imalo i poseban značaj, težinu i odgovornost. Sve naše aktivnosti, težnje i organizacijske mogućnosti bile su usmjerene na dostojanstvenu proslavu. Kao što to i treba biti uz dane ponosa i slave, prije svega smo uvažavali stavove i mišljenja Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, naših branitelja kao i stavove i odluke Organizacijskog odbora za Dane obrane čiji zadatak je i bio u potpunosti pripremiti program proslave i kao takvog ga realizirati. Niti jednim postupkom nismo htjeli ove dane dovesti u bilo kakve političke konotacije ili pak skupljati jeftine političke bodove.

Ovdje podsjećamo i na inicijativu Odbora za branitelje HNS-a da se ove godine dani HVO-a, kao i sve druge obljetnice vezane za povijesne događaje obilježe u duhu zajedništva. Sukladno tomu na svim proslavama upriličeno je zajedničko polaganje jednog vijenca u čemu su sudjelovali predstavnici svih političkih stranaka okupljenih u HNS-u.

Unatoč tim i takvim činjenicama, koje su bile jasne i vidljive svakom tko dobronamjerno razmišlja, pojedini predstavnici drugih političkih stranaka, bezrazložno i potpuno neargumentirano su u javnosti prozivali HDZ BiH, da Dane obrane Livna  koristi u političku promociju te da pokazujemo samovolju. Izričito odbacujemo i pomisao da se dovodimo u takvu konotaciju, a uvjereni smo da smo svojim pristupom to i pokazali.

Upravo ti koji su prozivali HDZ BiH su samo dan prije održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća Livno donijeli odluku o otkazivanju svečane sjednice, a čije održavanje je definirano prije više od mjesec dana i navedeno u službenim pozivnicama koje su potpisane i od strane same predsjednice GV-a. Nažalost, ista ta predsjednica GV-a saziva kolegij i uz podršku ostalih članova/predstavnika političkih stranaka koje participiraju u GV-u Livna otkazuje Svečanu sjednicu. Na kolegiju protiv takve odluke bio je jedino predstavnik HDZ-a BiH koji je uz gradonačelnika Livna iznio jasan stav da će Svečana sjednica biti održana onako kako je Organizacijski odbor to i najavio, bez obzira na njihovu odluku.

Kao političkoj stranci bila nam je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati na svečanoj sjednici povodom 30. obljetnice obrane Livna kao i u kompletnom događanju organiziranom toga dana kojima je iskazano poštovanje prema braniteljima. Brojni gosti, uzvanici, građani Livna pokazali su dostojanstvo i zahvalnost prema svim našim braniteljima i na taj način pokazali što misle o pojedincima kojima ništa nije sveto pa ni Domovinski rat.

Od onih koji su nas optuživali da politiziramo Dane obrane Livna, poput vijećnika HRS-a Ivice Brešića  i nekih drugi, koji su drskim i neprimjerenim načinom nastojali izazvati prekid sjednice i time, pred brojnim gostima, nanijeti sramotu Livnu, a svim braniteljima uvredu na ovaj sveti dan, tražimo odgovornost za njihove postupke. Sve takve pokušaje najoštrije osuđujemo i tražimo odgovornost predsjednice GV Livna Hane Milak.

Od svih drugi političkih stranaka koje su podržale odluku kolegija da se Svečana sjednica otkaže, ne možemo prihvatiti izgovor da nisu bili svjesni trenutka i težine ovakve odluke te tražimo i njihovo očitovanje o navedenom događaju.

Koristimo i priliku da se ispričamo svim našim članovima, građanima, a osobito braniteljima, što su vijećnici HRS-a Ivica Brešić i Mirko Krivić, koji su bili jedni od organizatora ovih zakulisnih igara, jedno vrijeme bili vodeći ljudi HDZ-a BiH u našoj županiji.
I na kraju, uvjereni da se ovakve pojave više nikad neće događati u Livnu, Koordinaciji braniteljskih udruga poručujemo, kada su u pitanju Dani obrane Livna i sve obljetnice vezane za Domovinski at, vaš stav će uvijek biti i stav HDZ-a BiH.

Odbor za informiranje i medije GO HDZ BiH Livno

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok