Stanovnici Drvara danas su se na 15 biračkih mjesta i posredstvom tri mobilna tima izjašnjavali o referendumskom pitanju, jesu li ZA ili PROTIV opoziva aktualne načelnice Dušice Runić (SNSD).

Inicijativu za opoziv polovicom siječnja ove godine pokrenulo je 9 od 17 vijećnika u Općinskom vijeću Drvara (SP, DNS, SNS FBiH, HDZ 1990 i Klub neovisnih vijećnika). Inicijatori za opoziv aktualnoj načelnici prigovaraju izostanak komunikacije, nesavjesno i samovoljno trošenje proračunskih i donatorskih sredstava, stagnaciju u razvoju i sve lošije uvjete za život. Javlja Večernji list BiH.

Referendum je pripremilo i provelo tročlano Povjerenstvo imenovano od strane OV Drvar. Njegovo održavanje općinu je koštalo oko 26.000 KM, kazala nam je Marita Bursać, predsjednica Povjerenstva za provedbu postupka opoziva općinske načelnice Drvara te dodala kako su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme, a cijeli proces prošao bez većih problema, ili incidenata. Od 5.866 registriranih birača za redovita biralištima glasovalo ih je 51,6%, što je dobar odziv, budući da ih popriličan broj živi i radi u Republici Srpskoj. 214 birača glasovat će u odsustvu, a 433 putem pošte.

Građani koji, uglavnom teško žive, nerado govore o novonastaloj situaciji, a dio njih, poput bračnog para koji je na glasovanje došao iz Srbije, misli da do referenduma nije ni trebalo doći: „Referendum nikako nije trebao, niti je trebalo dirati načelnicu,“ kazali su nam supružnici.

Drugi anketirani mišljenja je da trebalo naći neki drugi izlaz iz te 'bezizlazne' situacije, a na pitanje kakav je život u Drvaru, odgovara: „Nikakav, možda će biti bolji, možda i gori, opet ne znam kao što ne znati ni vi, a ni ja, šta će sutra biti u svijetu.“

Podsjetimo, ovo je drugi opoziv načelnice Runić. Prvi, od prije dvije godine, nije priveden kraju. Ovaj današnji proveden je do kraja a oni koji su izašli na birališta kazali su da Dušica Runić ostaje načelnica.

Naime, prema još uvijek neslužbenim podacima od 2.950 onih koji su glasovali ZA opoziv je bilo njih 1.274, PROTIV 1.640, a nevažećih listića bilo je 49.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok