U povodu Međunarodnog dana muzeja 2022. privatni Muzej "Čuvari starina" u Livnu organizirao je Noć muzeja u kojoj su građani mogli besplatno razgledati stalni muzejski postav, ali i gostujuću izložbu duvanjskog Vikinga, Stipe Pleića, koji je po uzoru na seriju Vikinzi počeo s izradom sjekira i mačeva ukrašenih nordijskim i slavenskim motivima.

Domaćini, Almir Alić i Stipe Pleić rekoše nam kako su se u dvije minute dogovorili i suradnja je počela na obostrano zadovoljstvo, ali i mnogobrojnih posjetitelja. Piše Večernji list BiH.

Tvorac muzeja

Inače, tvorac muzeja u Gornjem Gradu je Almirov otac, livanjski limar Izet Alić Kelje, koji je cijeli život neumorno skupljao i izlagao starine. Muzej je profunkcionirao u obiteljskoj kući prije 30 godina, a kako su se eksponati gomilali, oduzeli su dio kuće, avliju, vrt, a na koncu i limarsku radnju. Almir ističe kako se ponosi svakim eksponatom i dodaje: - Nakon očeve smrti naslijedio sam muzej u kojemu je više od 10.000 eksponata. I sam sam se čudio kako je neke eksponate uopće uspio donijeti jer je bilo i teških kamenih artefakata. Imao je sve u svojoj glavi, točno je znao tko mu je što poklonio, od koga je što kupio i najveća naša pogreška bila je što to nismo zapisali. Uz stare fotografije Livna, knjige, ostatke rimskog i turskog vodovoda, ramazanski top, namještaj, livanjske ćilime, razne alatke, instrumente, narodnu nošnju, oružje, nalazi se i jedan Kur'an čiju vrijednost nisu ni znali:

- Premještali smo ga po vitrini s jednog mjesta na drugo sve dok nije došao jedan Egipćanin. Kad je stari izvadio taj Kur'an, stavio je ruke iza leđa i kazao "ja to ne smijem dirati". Onda nam je objasnio da se radi o prijevodu s arapskog na kineski kao i da bi, kako je ručno pisan, mogao biti iz 18. stoljeća.

Posjetitelji su razgledali eksponate i uživali u spoju naizgled nespojivog - livanjske starine i vikinške sjekire. Svaka od njih je unikatna, govori nam Stipe, a na naše pitanje koliko mu vremena treba za izradu jedne srednje zahtjevne, odgovara:

- Sjekire ukrašavam pirografijom, pisanjem vatrom. Bez rezbarenja za izradu mi treba jedan cijeli dan, a kad je u pitanju rezbarenje, onda to više dana traje.

Regata u Janji

Kazao nam je i kako je prošle godine napravio i isprobao vikinški dakar (brod) s kojim će ove godine sudjelovati na regati u Janji na Drini. U ugodnom druženju gosti su se mogli okušati i u bacanju sjekire, a kako to treba raditi, maestralno im je pokazao duvanjski Viking koji je osnovao i prvi klub bacača sjekira u BiH, a namjera mu je organizirati i natjecanje u toj disciplini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok