U Drvaru je jučer, uz brojne posjetitelje iz zemlje i regije, obilježeno 78 godina od neuspjelog desanta na ovaj grad.

Načelnica općine Dušica Runić rekla je da je upravo u Drvaru ostvarena pobjeda nad fašizmom.

– Drvar je 25. maja 1944. godine rekao “ne” neprijatelju i tako upisao svoje ime među heroje – rekla je Runićeva.

Ona je istakla da se Drvar sa ponosom prisjeća bogate povijesti i odaje počast svim žrtvama koje su život dale za slobodu.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić istakao je da je potrebno njegovati tradiciju Narodnooslobodilačke borbe (NOB), posebno u Drvaru gdje je slomljen fašizam.

U kulturno-zabavnog programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva iz Drvara i Glamoča, djeca iz Dječijeg vrtića “Majka hrabrost” i etno-ansambli “Uspomene” i “Carza”.

Brojne delegacije položile su vijence kod Spomenika žrtvama fašističkog terora.

Vijence su položile delegacije općina Drvar i Istočni Drvar i Drinić-Petrovac, kao i organizacije koje njeguju tradicije Narodnooslobodilačke borbe iz Bugojna, Ilijaša, Cazina, Banjaluke, Beograda, Tuzle, Srebrenika, delegacije sarajevskog i tuzlanskog kantona, boračka organizacija Drvar-Istočni Drvar te općinskih odbora SNSD-a, Socijalističke partije, SNP-a i DNS-a.

Obilježavanju su nazočili i načelnici općina Glamoč Nebojša Radivojša, Bosansko Grahovo Uroš Đuran, Istočni Drvar Milka Ivanković, Drinić Drago Kovačević i delegati iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta i Aleksandar Štrbac, te konzul Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević.

Desant na Drvar bio je operativni dio velike taktičke zamisli njemačke komande s ciljem da se uništi Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske, sa Јosipom Brozom Titom na čelu.

Tokom desanta Nijemci su posljednji put bezuspješno pokušali da operacijom “Konjićev skok” unište rukovodstvo NOB-a.

Centar oslobođene teritorije bio je Drvar sa okolinom, koji je u toku rata bio slobodan oko 1.000 dana, više nego bilo koji drugi grad u okupiranoj Europi.

Zbog herojstva tokom desanta, grad je 1974. godine odlikovan Ordenom narodnog heroja. (Srna)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok