U našoj zemlji, kao i širom svijeta, nešto veća pozornost osobama s invaliditetom daje se pri obilježavanju njihovog dana, 3. prosinca. Nastoji se senzibilizirati javnost na probleme s kojima se susreću, donose strategije, govori o inkluziji, zapošljavanju, no, sve to ide presporo.

Svaka nova godina teža je od one prethodne. No, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Kantona 10 dokazala je kako se upornim zagovaranjem, trudom i radom stvari pomiču nabolje. Piše Federalna.ba.

U lipnju 2013. Šemsija Dželadini pred našim je kamerama pokazala gdje je završavao svaki njen pokušaj ulaska u livanjski Dom zdravlja. Godinu poslije, zgrada je rekonstruirana, obiteljska medicina postala je dostupna, uređen je sanitarni čvor, no, bez dizala se i dalje nije moglo u stomatološku ambulantu. Prije sedam mjeseci, udruženim snagama pokrenuli su i taj projekt.

„I evo ga, od jučer je praktično lift u upotrebi. Što se tiče samog projekta tu smo dobili podršku grada u iznosu 10,5 tisuća maraka i jedan dio sredstava smo dobili od ŠGD HB šume, ostala sredstva su naša tekuća sredstva“, rekao je dr. Jandre Hrgić, ravnatelj DZ Livno.

 

I tako je Šemsija prvi put ušla u stomatološku ordinaciju.

„Da, ovo mi je prvi put, i vjerujte da nisam očekivala da ću doživjeti. Sad slobodno, kao što sam rekla, mogu umrijeti, jer, moja želja se ispunila, ne kao moja samo osobna, nego općenito za osobe s invaliditetom“, rekla je Šemsija Dželadini, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječije paralize K10.

Veliko je to olakšanje i za stomatologe koji su imali blagu dozu stresa kod svakog poziva za intervenciju kod osobe sa invaliditetom.

„I onda idemo sa strepnjom što nas čeka dolje. Kakvu uslugu treba pružit pacijentu. I moramo napravit pregled, tražit sebi ono mjesto gdje ćemo i onda se vratimo da uzmemo nešto instrumenata s čime možemo pružiti uslugu“, poručuje dr. Jakovica Vukadin, stomatologinja u DZ Livno.

Točnije, izvaditi zub, jer liječenje i drugi zahvati do danas nisu bili mogući. I tu nije kraj.

„Mi smo naravno, u svakodnevnom kontaktu sa gospođom Šemsijom i, što bi rekli, osluškujemo potrebe. Jedan od tih sljedećih projekata bi trebao biti ginekološki stol za osobe s invaliditetom da bi, znači, mogli zadovoljiti sve one standarde po pitanju dostupnosti same zdravstvene zaštite“, kazao je dr. Jandre Hrgić, ravnatelj DZ Livno.

Dakle, u Livnu i Kantonu 10 stvari polako idu naprijed. Javnost, a i nositelji vlasti, svjesniji su postojanja drugačijih sugrađana kojima treba pomoći kako bi se osjećali uključeni i jednakopravni članovi društvene zajednice.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u