Lipanj 2022. godine obilježila je iznadprosječna toplina koja je bila naročito izražena u posljednjoj dekadi mjeseca, kada su prosječna odstupanja imala vrijednosti od 3,6 stupnjeva Celzijusa u Mostaru do 6,3 u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Srednje mjesečne temperature zraka u lipnju 2022. godine bile su znatno više u odnosu na prosjek za referentni niz (1991.-2020.). Temperaturna odstupanja varirala su od 2,6 stupnjeva u Gradačcu i Bihaću do 3,8 stupnja u Sarajevu. Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 21,5 stupnja Celzijusa u Livnu do 26,3 u Neumu, a u planinskim područjima od 11,8 stupnja na Bjelašnici do 18,4 na Ivan-Sedlu”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

Prema raspodjeli percentila temperaturne vrijednosti svrstavaju u kategoriju vrlo toplo i ekstremno toplo.

U Sarajevu, Bugojnu i Livnu lipanj 2022. godine je najtopliji, a na ostalim stanicama je drugi najtopliji lipanj od početka službenih mjerenja.

Na Meteorološkoj stanici Zenica nadmašen je apsolutni maksimum. Dana 29. lipnja izmjereno je 40 stupnja Celzijusa. Ovo je ujedno i najveća temperatura u lipnju izmjerena u Bosni. Dosadašnji apsolutni maksimum za Zenicu u junu iznosio je 39,6 stupnja, a zabilježen je 23. lipnja prošle godine.

“Srednje minimalne temperature zraka u lipnju 2022. godine bile su na svim promatranim stanicama znatno iznad prosjeka. Navedene temperature varirale su između 9,3 stupnja Celzijusa na Bjelašnici i 21,9 u Neumu. Odstupanja srednjih mjesečnih minimalnih temperatura zraka u odnosu na referentni niz (1991-2020.) bila su od 1,8 stupnjeva u Tuzli do 3,1 na Bjelašnici. Minimalne temperature zraka kretale su se od 3,7 stupnja (15. lipnja) na Bjelašnici do 16,9 stupnjeva (15. lipnja) u Neumu. Tokom mjeseca najveći broj tropskih noći zabilježen je u Mostaru (21), Gradačcu (šest) te Sarajevu, Zenici i Sanskom Mostu (jedna)”, navedeno je iz FHMZBiH.

Srednje maksimalne temperature zraka bile su između 14,5 stupnjeva Celzijusa na Bjelašnici i 33,6 u Mostaru sa prosječnim odstupanjima u rasponu od 2,4 stupnja u Tuzli do četiri stupna u Livnu. Apsolutne maksimalne temperature zraka kretale su se između 22,1 stupanj (29. lipanj) na Bjelašnici i 41 stupanj (28. lipanj) u Mostaru.

Uz preovlađujuće sušne uvjete, ukupne količine padavina, uglavnom pljuskovitog karaktera, tokom lipnja 2022. godine bile su na većini stanica znatno ispod klimatološke normale (1991-2020.).

Prema raspodjeli percentila količine padavina svrstavaju u kategorije ekstremno sušno, vrlo sušno, sušno, normalno i kišno. Prema Standardiziranom padavinskom indeksu (SPI) koji je dobar pokazatelj sušnih uvjeta na mjesečnoj i višemjesečnoj vremenskoj skali, tokom lipnja preovlavavali su uvjeti jake do izuzetne suše.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u