Zahvaljujući suradnji Federalne uprave civilne zaštite i Humanitarne organizacije Pomozi.ba, točnije njihovoj volonterki deminerki Davorki Vrgoč, mnogim potrebitima na području Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova pristiže pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, ortopedskim pomagalima..., piše Večernji list BiH.

Razgovor nekad najvažniji

Veliki je to teren koji treba obići, pokucati na vrata i porazgovarati s korisnicima, uglavnom starijima kojima je razgovor gotovo pa i potrebniji od pomoći koja im se dostavlja. Jedna od njih svakako je starica Petra Gvero (74) iz grahovskog sela Peulje prema kojoj je Davorka posebno osjetljiva, ali i volonterke iz Udruge građanki “Grahovo” koje su joj 2012. izgradile kuću.

Prije toga boravila je u kontejneru koji su joj donirali Nizozemci. Petra je tada bila i jedan od glavnih likova u njihovu dokumentarcu, no bilo je to vrijeme kada je bila mlađa i sposobnija za rad. Danas je potpuno ovisna o tuđoj pomoći, a susreli smo je nedavno u Livnu. Dovezla ju je Davorka na kontrolu kod očnog liječnika, kaže nam.

- Davorka mi je pomogla da progledam. Nisam vidjela ništa, vodila me i na operaciju u Mostar - kaže nam Petra, a Davorka dodaje kako je taj mukotrpni posao počeo u travnju s prvim pregledima, uputnicama, odobrenjem Povjerenstva za operaciju u SKB-u Mostar…

- Valjalo je i Petru dovesti u red, odvela sam je i frizerki, na ručak. Tu je i kilometraža koju sam prešla. Od Livna do Grahova je 76 km samo u jednom pravcu. No sve je prošlo dobro, Petra je operirana, progledala je - kaže Davorka koja je staricu vodila na preglede i privatno, plaćala, ali ne žali, kaže, jer je progledala.

Paketi pomoći

S volonterima iz Livna i Grahova organizirala je nedavno i akciju čišćenja Petrine zapuštene kuće. Među njima je troje bilo iz Beograda i jedan iz Amerike koji su došli na kraći odmor u rodni kraj. Očistili su, okrečili, pobacali smeće...

Prije nekoliko dana otišao je zahtjev prema Pomozi.ba za dostavu paketa pomoći socijalno ugroženima. Da stignu do onih najpotrebitijih, i ovoga puta pobrinut će se deminerka iz Livna Davorka Vrgoč, predsjednica livanjske Udruge žena oboljelih od raka dojke Slavica Gotovac i Danka Zelić, predsjednica Udruge građanki “Grahovo”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok