U župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu 31. srpnja 2022. molitveno je obilježena 81. godišnjica mučeničke smrti grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića i stradanja preko 200 grahovskih Hrvata katolika čija je golgota započela 27. srpnja 1941. a nastavila se tijekom nardnih dana, mjeseci i godina 2. svjetskog rata i poraća.

Sv. Misu je predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajednišvu s domaćim župnikom don Davorom Klečinom i uz asistenciju đakona vlč. Ilije Kelića.

Na misi je osim domaćih vjernika bila i skupina od 10-ak talijanskih volontera iz okolice Trevisa koji zadnjih godina pomažu neke socijalne projekte u Grahovu, kao i dvojica motociklista, norveških Hrvata, koji su na motorima u Grahovo došli iz dalekog Osla.

Na početku sv. Mise župnik Klečina podsjetio je na ogromna stradanja Hrvata katolika iz župe Bos. Grahovo u 2. svjetskom ratu i poraću, a simboli toga stradanja su svakako grahovski župnik don Juraj Gospodnetić, te Anica Barać – hrvatska majka Makabejka – koja je od strane četnika zvjerski mučena i ubijena, zajedno sa svoje osmero maloljetne djece, dok je najstariji sin Josip ubijen od partizana 1945.

U prigodnoj propovijedi biskup je podsjetio na poticaje papa da ne zaboravimo svojih mučenika te na obvezu „da istinu o njihovim mukama i o njihovoj mučeničkoj smrti što temeljitije istražimo, ustanovimo i širimo – ne da bismo mrzili, nego da praštamo i da čuvamo od Zloduha sebe i živote naših suvremenika.“

Biskup je također podsjetio da je istina o žrtvi župnika Gospodnetića i njegovih vjernika bila godinama prislino prešućivana, a njihova grobna mjesta do danas nisu otkrivena, no da se unatoč tomu jednu istinu ne može ušutkati ni ubiti – istinu o jedinstvenoj vrijednosti svake ljudske osobe i istinu da čovjeku nije dopušteno biti gospodarom nad životom i sudbinom drugog čovjeka.

Biskup je potaknuo župljane Grahova na još predaniji rad oko prijeko potrebnih molitvenih i drugih akcija na proglašenju blaženim sluge Božjega don Jurja Gospodnetića, zajedno s trojicom drugih kandidata oltara – župnicima Drvara i Krnjeuše vlč. Waldemarom Maksimilijanom Nestorom i vlč. Krešimirom Barišićem, te župnikom Gumjere vlč. Antom Dujlovićem.

Svi su oni – prema svim dosadašnjim istraživanjima – ubijeni „in odium fidei“, iz mržnje na katoličku vjeru – i kao takvi mogu se svrstati među uzore za nasljedovanje, kao istinski mučenici.

Na kraju sv. Mise biskup Komarica je izmolio molitvu opijela za sve ubijene župljane Grahova pred spomen-pločom s imenima svih žrtava koja se nalazi u dnu crkve.

A na platou iza crkva dovršava se novo veliko spomen-obilježje na kojem će biti ispisana imena svih žrtava župe Bos. Grahovo u 2. svjetskom ratu i domovinskom ratu (oko 220), kao i stotinjak imena poginulih hrvatskih branitelja koji su dali živote na području Bos. Grahova u domovinskom ratu.

Biskup se također složio sa župljanima Grahova da se konzerviraju temelji porušene stare župne kuće iz koje je odveden župnik Gospodnetić a u kojoj su četnici mučili i ubili Anicu Barać s njezinom djecom, i tako prikladno obilježi mjesto njihova stradanja.

Da je među Grahovljanima zaživio kult štovanja njihova župnika mučenika svjedoči plodonosno i uspješno djelovanje Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine nazvane po don Jurju Gospodnetiću koja od 1998. promiče društveni i kulturni život u Bos. Grahovu, ne samo među katolicima nego među svim stanovnicima ove općine, dajući tako veliki doprinos izgradnji duha suživota, mira i pomirenja, te zbog toga uživa veliki ugled ne samo u Grahovu, nego i šire.

Udruga vrlo prisno surađuje i sa župom Bos. Grahovo u duhovnom i materijalnom unapređenju župe, pa su tako zajedničkim snagama u župnoj crkvi postavljeni vitraji, obnovljeno je i prošireno župno groblje, a trenutačno se radi na uređenju crkve i crkvenog dvorišta te dovršava spomenuto spomen-oblježje za sve žrtve iz župe. (Župa Grahovo)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok