U petak 9.rujna, 2022. godine u restoranu Opće bolnice Zadar održana je završna konferencija projekta LAB-OP financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

U uvodnom govoru ravnatelj Opće bolnice gospodin Željko Čulina istaknuo je ostvarene rezultate projekta kojima je omogućeno da se pacijentima u bolničkim institucijama pruži kvalitetnija zdravstvena skrb.   Gospodin Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u svom obraćanju naglasio je važnost da zdravstvene institucije sudjeluju u prijavi i provedbi projekata te je najavio da uskoro kreću novi pozivi za prijavu EU projekata.

Na konferenciji su bili nazočni predstavnici partnerskih institucija Igor Karišik, direktor JZU Opća bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Vasilija Broćeta, član proširenog projektnog tima ispred Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.

Predstavnica OB Bar gđa Ninela Plamenac predstavila je kasetni pneumatski cijevni transportni sistem  (tzv. „vazdušna pošta“)  s kojim je omogućena brža dostava bioloških uzoraka između bolničkih odjela te radionice za medicinsko i tehničko osoblje kao i ostale promotivne aktivnosti.

Iz Hercegbosanske županije gđa Ivana Suša predstavila je implementirani Laboratorijski informacijski sustav u Županijskoj bolnici „Dr. fra Mihovil Sučić“ Livno te održane edukacije  medicinskog i tehničkog osoblja.

Predstavnik Opće bolnice Zadar predstavio je aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo: opremu za laboratorij, mobilnu aplikaciju te ostale promotivne aktivnosti za koje je zavod bio zadužen.

Opća bolnica Zadar je predstavila instalirani sustav zračne pošte te održanu edukaciju osoblja.

Specifični cilj projekta: poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike te infrastrukturne zahvate i poboljšanje ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike s ciljem unaprjeđivanja razine pružene usluge,  ostvaren je unatoč pandemiji koja je znatno otežavala provedbu projekta.

Projektom je omogućeno da ukupno  91.854 pacijenta dobije kvalitetniju zdravstvenu skrb te da se dodatno educira 151 djelatnik bolnica i domova zdravlja.

Provedbom zajedničkih aktivnosti u programskom području doprinijelo se pozitivnom utjecaju na zdravstvene radnike i pacijente koji gravitiraju ovom području.

Nakon službenog dijela održan je prigodni domjenak u novom restoranu Opće bolnice Zadar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok