Hercegbosanska županija nije deseti kanton nego prva županija federalno organizirane države BiH. Federalna organizacija znači mogućnost odlučivanja i kreiranja vlastite politike, posebno gospodarske, školske i sigurnosne.

Selo i poljoprivreda su neopisiv izvor bogatstva i razvojnog potencijala. Upravo Hercegbosanska županija je posebno napredna, prva, na području poljoprivrede. Ogromna poljoprivredna bogatstva, međutim, još uvijek su neiskorištena, polja samo djelomično obrađena.

Hrvatski nacionalni pomak je preuzimanjem Vlade u Hercegbosanskoj županiji bio svjestan tih potencijala i izazova pa je odmah krenuo u konkretnom smjeru stvaranja održivog temelja za razvoj poljoprivrede. Nakon analize stanja shvatili smo da su „marljivi i pošteni“ ostavili pola milijuna maraka dugova i obveza prema poljoprivrednicima. Nije bilo druge nego zasukati rukave i tražiti rješenja. Vlada je pomoć poljoprivredi shvatila kao prioritet i riješila obveze i dugove prema poljoprivrednicima.

No, poljoprivreda se može razvijati samo ako ima dugoročnu perspektivu pa je bilo neophodno donijeti propise na temelju kojih će se u budućnosti sustavno i učinkovito isplaćivati poticaji. Prvi korak je bio podizanje poticaja s jednog milijuna na milijun i pol, a u pripremi je rebalans kojim će se ukupan iznos povećati na dva i pol milijuna maraka.

Samo u jednoj godini smo zajedno sa svima u Vladi, riješili obveze od pola milijuna maraka i povećali poticaje na dva i pol milijuna.

U ovom kontekstu je jako važno naglasiti da od 2018. godine nisu usvajani propisi koji reguliraju tematiku vodoprivrede, a i to smo riješili, te smo u nepune dvije godine našeg mandata omogućili reguliranu isplatu općinama u visini od milijun i pol maraka.

To su konkretni koraci kojima se pomaže našim poljoprivrednicima, a te korake možemo ostvariti jer imamo Hercegbosansku županiju koja će biti prva ne samo u poljoprivredi.

Nama je jasno da ovi konkretni pomaci nisu svima dragi.

No, sigurni smo da je naš narod pametan, da ima oči i vidi tko radi, a tko ruši.

Pomaka će biti samo ako ne uzmaknemo pred izazovima i ne nasjedamo na laži.

Hercegbosansku županiju ćemo uz Vašu i Božju pomoć učiniti prvom županijom hrvatske federalne organizacije, a zato nam treba Vaš glas.

Zato izađite na izbore i birajte isključivo i jedino liste Hrvatskog nacionalnog pomaka!

Priopćeno je iz HNP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok