Općina Kupres osnovala je Turističku zajednicu. To je iznimno važan čin za Kupres, gdje je turizam jedna od temeljnih gospodarskih grana, u sredini u kojoj je, posebice zimski, uhvatio duboke korijene, piše Večernji list BiH. Odluku o tome donijelo je Općinsko vijeće Kupresa na nedavnoj sjednici, a njezin službeni naziv je Turistička zajednica općine Kupres.

Obogaćivanje ponude

Ciljevi njezina osnivanja utvrđeni su u četiri odrednice. Prvi je unaprjeđenje općih uvjeta boravka turista formiranjem cjelovite turističke ponude, podizanjem kvalitete turističkih i drugih komplementarnih usluga, očuvanjem i stvaranjem prepoznatljivog ambijenta na području općine Kupres. Drugi cilj je razvijanje svijesti o važnosti turizma, njegovim gospodarskim, društvenim i drugim učincima, potrebi i važnosti očuvanja te unaprjeđenja svih elemenata turističkog proizvoda općine Kupres, a posebice zaštite okoliša te prirodne i kulturne baštine. Treći je poticanje razvoja turističke infrastrukture i pružanja informacija turistima, a četvrti promicanje turističke ponude općine Kupres.

Konkretni zadaci su unaprjeđenje i promidžba izvornih vrijednosti općine Kupres, stvaranje uvjeta za aktiviranje turističkih resursa općine, suradnja s pravnim i fizičkim osobama koje za predmet poslovanja imaju turističko-ugostiteljsku ili neku drugu srodnu djelatnost u cilju dogovaranja i utvrđivanja te provedbe politike razvoja turizma općine, poticanje, koordiniranje i organiziranje kulturnih, umjetničkih, zabavnih, gospodarskih, sportskih i drugih manifestacija koje doprinose obogaćivanju turističke ponude, poticanje i organiziranje aktivnosti usmjerenih na zaštitu i očuvanje turističkog prostora, životne sredine i kulturnog nasljeđa. Jako su važni zadaci realiziranje programa aktivnosti boravka studijskih skupina i novinara na području općine, pružanje servisnih usluga i informacija gostima, registriranje i praćenje turističkog prometa, suradnja s lokalnim udrugama i nevladinim zajednicama iz oblasti turizma i ugostiteljstva s drugim lokalnim zajednicama u županiji i BiH, provođenje anketa i drugih istraživanja u cilju utvrđivanja ocjene kvalitete turističkog proizvoda na području općine, izrada izvješća i informacija za potrebe Turističke zajednice HBŽ-a i Općine Kupres.

- Ovo je prvi korak, a sljedeći je da ćemo odrediti osobu koja će uime Općine pokrenuti kompletnu pravnu proceduru uređenja Turističke zajednice koja je odavno bila prijeko potrebna Kupresu kao turističkoj općini koja teži turizmu, kako zimskom tako i ljetnom. Ovim će se turistička djelatnost uvezati i unaprijediti. Prikupljat će se sredstva od boravišnih pristojbi, dosad se one nisu naplaćivale, znat ćemo napokon koliko imamo smještajnih kapaciteta, gostiju, noćenja... - kaže Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres.

Članstvo TZ-a općine Kupres može biti obvezno i dobrovoljno. Obvezni članovi su sve pravne i fizičke osobe koje na području općine ostvaruju prihod pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju djelatnosti neposredno povezane s turizmom. Obvezno članstvo zasniva se danom upisa u registar turističkih zajednica ili danom početka obavljanja djelatnosti pravne i fizičke osobe na području općine. Na prestanak članstva ne utječe privremena obustava djelatnosti ni sezonsko obavljanje djelatnosti. Kao dobrovoljni članovi mogu se učlaniti pravne i fizičke osobe koje nisu obvezni članovi, a njihov broj utvrđuje se statutom Turističke zajednice. Mjerodavna tijela Turističke zajednice mogu posebno zaslužne osobe za razvoj i promicanje turizma imenovati počasnim članovima.

- Turistička zajednica općine Kupres izabrat će sljedeća upravljačka tijela: Skupštinu, Turističko vijeće, Nadzorni odbor i predsjednika, a statutom se može predvidjeti osnivanje i drugih tijela. Članovi tih tijela osobno su odgovorni za zakonito i savjesno obavljanje svojih dužnosti, mandat im traje četiri godine, mogu biti birani i imenovani na još jedan mandat i potrebno je osigurati jednak broj muškaraca i žena. Predsjednika Turističke zajednice, nakon provedenog javnog natječaja, imenuje i razrješava Općinsko vijeće Kupresa, na prijedlog općinskog načelnika - stoji u odluci o osnivanju TZ-a općine Kupres.

Osiguravanje prihoda

Prihodi TZ-a osiguravat će se putem boravišnih pristojbi, članarine i prihoda od obavljanja gospodarskih djelatnosti, a mogu se ostvarivati i iz drugih izvora: proračuna općine Kupres, županijskog proračuna na temelju posebnih programa, dobrovoljnih priloga i darova, imovine u vlasništvu i drugih izvora. Uz prethodnu suglasnost Općinskog vijeća Kupresa, na temelju posebne odluke Turističkog vijeća, Turistička zajednica može se financijski zaduživati u cilju realizacije programa rada i financijskog plana, ali ukupna vrijednost ne smije prelaziti 50% prihoda predviđenih godišnjim financijskim planom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok