Priopćenje Gradskog odbora HDZ 1990 Livno objavljeno povodom usvajanja Odluke na Gradskom vijeću Livna kojom se daje suglasnost na povećanje cijena korisnicima gradske toplane, u kojem izražavaju tobože zabrinutost za građane, u najmanju ruku je licemjerno.

Pojašnjenja radi, obavještavamo javnost da je Gradsko vijeće Livna na jučerašnjoj sjednici donijelo prijedlog odluke o određivanju cijena opskrbe toplinskom energijom za sezonu grijanja 2022./2023.

Gradska toplana u Livnu u statusu je privatno-javnog partnerstva, gdje Grad Livno ima samo 10 posto vlasništva. Zbog gubitaka u poslovanju vlasnik toplane najavio je nemogućnost daljnje isporuke toplotne energije korisnicima. Da bi se premostila novonastala situacija među korisnicima toplane, kako privatnih osoba, tako i javnih poduzeća i drugih institucija, te da ne bi ostali u potpunosti bez mogućnosti korištenja grijanja iz toplane, brigu o isporuci energije korisnicima putem gradske toplane preuzelo je JP Komunalno, a po Odluci Gradskoga vijeća Livna.

S obzirom na svakodnevno divljanje cijena energenata na tržištu, JP Komunalno nije u mogućnosti isporučivati grijanje po dosadašnjim cijenama. Bila bi to omča oko vrata ovom javnom poduzeću, koje napominjemo, zapošljava veliki broj radnika čije obitelji žive u Livnu.

Odlukom o koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici, a za koju su osim svih vijećnika HDZ-a BiH, također glasovali i vijećnici HDZ-a 1990, ŽNL-a, SDA-a te HRS-a, izrazio se zahtjev o ostajanje istih cijena grijanja u Livnu, tj. O zabrani poskupljenja. Odlukom je usvojen prijedlog o određivanju cijena opskrbe toplinskom energijom za iduću grijnu sezonu. Na samim korisnicima je odluka hoće li prihvatiti ponuđenu cijenu i koristiti toplanu za zagrijavanje kućanstava ili će se odlučiti za druge izvore grijanja.

Vijećnici HDZ-a BiH Livna itekako su svjesni trenutačne ekonomske situacije, ne samo u Livnu nego u čitavoj regiji. Zalagat ćemo se za niz mjera koje se mogu donijeti kroz Gradsko vijeće, a koje bi ublažile trenutačnu tešku ekonomsku situaciju. Moramo naglasiti da se ne zalažemo za jeftino kupovanje javnosti i prikazivanje stanja drugačijim nego što jest.

Kad već dušebrižnici iz HDZ-a 1990 spominju predizbornu kampanju i osvojene glasove, još jednom ističemo da je HDZ BiH kroz kampanju pokazao dostojanstvo, ozbiljnost i svjesnost trenutka u kojem se nalazi čitava Hercegbosanska županija, te smo se i kroz kampanju ponašali sukladno toj situaciji. S našim biračima smo razgovarali otvoreno i odgovorno, a da su to prepoznali potvrdili su i svojim glasovima koje su povjerili HDZ-u BiH. Nismo davali nerealna obećanja, niti smo se rasipali  novcem po skupovima, za razliku od drugih. Upozoravali smo na stvarne probleme i nudili konstruktivna rješenja.  Ovom prigodom istučemo samo jedan od problema s kojim su naši sugrađani i danas suočeni, a za koji je ključ rješenja u rukama Uprave JP Hercegbosanske šume. Naime,  u nekoliko smo navrata upozoravali na probleme isporuke ogrjevnog drveta potrošačima, konkretno onima u Livnu. Mnogi Livnjaci, ni do danas nisu dobili drva za ogrjev iako su uredno uplatili svoj novac za ogrjev još početkom godine, te su ga danas 18.10. primorani nabavljati po znatno većim cijenama od nakupaca i preprodavača jer ne znaju hoće će im NJIHOV uplaćeni ogrjev uopće biti isporučen . Zašto se čelni ljudi Devedesetke nisu brinuli i tome? Javnosti je dobro poznato tko upravlja šumama i tko s kim i na koji način dogovora isporuku ogrjeva. Očito ih za to nije bilo previše briga ili su bili prezauzeti sljedovima hrane i pića posluženih tijekom kampanje.

Stoji u priopćenju GO HDZ-a BiH Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok