Jučer 14.studenog je održana konstituirajuća sjednica skupštine HBŽ. Nakon završetka sjednice putem portala i drugih javnih medija izneseno je više neistina. Stoga radi objektivnog i istinitog informiranja javnosti upućujemo ovaj demant.

Sjednica je zakazana s dvije točke dnevnog reda:

- Izvješće predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije o provedenim izborima za Skupštinu Hercegbosanske županije,
- Uručivanje Uvjerenja Izbornog povjerenstva BiH o dodjeli mandata, davanje i potpisivanje prisege novoizabranih zastupnika.

Predsjedatelj skupštine iz starog saziva Jozo Ćosić podnio je izvješće o provedenim izborima. Potom su svi zastupnici položili svečanu prisegu nakon koje je uslijedila stanka kako bi se konstituirali klubovi naroda i političkih stranaka. Svim zastupnicima su podijeljene brošure Ustava i Poslovnika o radu skupštine. Nakon pauze konstituiran je samo Klub Hrvata, dok Klubovi Srba i Bošnjaka nisu konstituirani. Ovim je sukladno dnevnom redu trebalo biti i kraj konstituirajuće sjednice.

No tada na scenu stupa prof. Robert Bagarić koji bez usuglašavanja proširenja točaka dnevnog reda ispred Kluba Hrvata za člana predsjedništva skupštine predlaže Jozu Ćosića, a za mandatara Ivana Vukadina. Svi oni koji poznaju Roberta Bagarića, reći će ništa novo. Dr. Josip Perić, tada kao protukandidata Ćosiću za člana predsjedništva predlaže Dragana Kontu. Nakon glasovanja rezultat je očekivan 9 : 8, s obzirom da HNP i HDZ 1990 imaju 9 od ukupno 17 hrvatskih zastupnika u Skupštini.

>>> Dr. Perić: Vukadin nema dovoljnu potporu za skupštinsku većinu niti za novu Vladu

Sukladno poslovniku o radu da bi Ćosić prošao kao kandidat za člana predsjedništva Skupštine HBŽ morao bi dobiti i većinu glasova od svih zastupnika u Skupštini. Na ponovno traženje dr. Josipa Perića da se ide na glasanje, Ćosić je to odbio jer je znao da nema potrebne ruke za potvrdu. Stoga, neistina je da je Jozo Ćosić novi (stari) predsjednik Skupštine HBŽ. On to nije i neće ni biti.

Također, sukladno poslovniku, mandatara predlaže predsjednik skupštine uz konzultacije sa svojim zamjenicima. Obzirom da na ovoj sjednici nisu izabrani ni predsjednik, a niti zamjenici, nije bilo ni moguće predlagati bilo koga za mandatara.

Sukladno svemu navedenom i istinitom tijeku događaja jasno je da Jozo Ćosić nije predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, niti je Ivan Vukadin mandatar za novi saziv Vlade.

Ono što je stvarno nejasno je, čemu i komu služe ovakve dezinformacije i nepotrebno zbunjivanje javnosti. Ostaje upitno zaslužuju li ovakvi ljudi uopće predstavljati jedan narod. Osobito je nedopustivo kada isti za sebe kažu da su "Hrvatski blok". Pa gospodo Hrvati ne lažu i ne obmanjuju svoj narod.

ŽO HDZ-a BiH ured za informiranje

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok