Iako smo u blagdanskom vremenu koje bi u svakom čovjeku trebalo probuditi nadu, zahvalnost i poštovanje prema drugome, na livanjskoj političkoj sceni svjedoci smo najprizemnijih metoda blaćenja drugog radi vlastitog ineteresa.

Kako drugačije objasniti činjenicu da pojedinci u određenim strankama naknadnom pameću u najmanju ruku obmanjuju javnost iznoseći niz neistina i proizvoljnih zaključaka. Naime, vijećnik HDZ-a 1990 Ivan Penić obavijestio je javnost da podnosi neopozivu ostavku na mjesto dopredsjednika Gradskoga vijeća Livna. Pravo svakog vijećnika kao i člana Gradskog vijeća je da odlučuje i postupa po svojoj savjesti. Ostavka, dopredsjednika Penića je u najmanju ruku čudna, politički nekorektna
i zdravom razumu neshvatljiva.

Sjednica Gradskog vijeća je održana 23. prosinca 2022. na kojoj je većinom glasova usvojen Proračun Grada Livna. Za taj isti Proračun glasovalo je 26 (25 ?) vijećnika među kojima i vijećnici HDZ-a 1990 pa i sam dopredsjednik Vijeća Penić. Ne samo na toj sjednici, nego gotovo tijekom čitave godine gospodin Penić nikad nije za vijećničkom govornicom iznio svoj stav ili mišljenje o bilo kojoj temi. Nikad se nije javio za riječ! Ili, ako jest, onda je to bilo uistinu u zanemarivom broju slučajeva. Upravo
iz tog razloga čudi njegova naknadna pamet i javno ocjenjivanje proračunskih stavki za koje je, u svom priopćenju, kazao da nisu značajne za Grad Livno i njegove građane.

Penić također govori kako mu je teško bilo radit iako nije jasno koji je to obiman i nadasve zahtjevan posao on osobno obavljao. Naime, od trenutka podnošenja ostavke predsjednice GV-a Livna, koliko nam je poznato, Penić je predsjedavao na
svega dvije ili tri sjednice Vijeća za koje su mu stručne službe Vijeća pripremile sve potrebno za adekvatno vođenje sjednica. Što je zapravo htio poručiti svojim priopćenjem jasno je u dijelu priopćenja u kojem spominje županijski proračun čime daje do znanja što je i u čemu zapravo problem. Nije u pitanju ništa drugo osim grčevite borbe pojedinaca iz Devedesetke da pošto-poto zadrže pozicije poput one predsjednika Skupštine te stoga ne prežu žrtvovati ni gurnuti na vjetrometinu pojedince iz vlastitih redova kao žrtvene janjce. Nikako drugačije se ne može objasniti Penićevo obrazlaganje ostavke. Kao vijećnik nije se javio za riječ da bi komentirao Proračun, nije uložio ni jedan amandman i na koncu svoju ruku podigao je za usvajanje Proračuna. Ako je istina sve što je i ako je on napisao u svom priopćenju onda je trebao biti dosljedan i ne glasati za takav Proračun koji bi i bez njegovog glasa bio svejedno donesen.

Jasno je da je istina drugačija!

Također je veoma neodgovorno i neutemeljeno u javnost plasirati informaciju da Proračunom Grada Livna “nije predviđena realizacija nikakvih značajnih projekata za Grad Livno i njegove građane“. Javno pitamo autora navedenih riječi zar, primjera radi, izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Ljubunčiću nije od interesa za građane? Zar izgradnja vodovoda Miši-Golinjevo nije od interesa, ulaganja u rasvjetu, kanalizacijski sustav, cestovnu infrastrukturu? Na kraju krajeva zar predviđeni iznos veći od šest milijuna konvertibilnih maraka za kapitalne izdatke na području grada Livna nije u interesu njegovih stanovnika?

Na koncu, uzeti sebi za pravo i bez ikakve osnove i opravdanosti pozivati Gradonačelnika Livna na podnošenje ostavke govori o neupućenosti vijećnika Penića, te njegovom svjesnom pristanku da , koristeći se njegovim imenom, netko drugi na ovakav način pokušava priskrbiti političke poene. Gradonačelnika su na tu časnu i odgovornu funkciju birali građani Livna i za svoj rad odgovara jedino njima. Jedina točnost koju ste naveli u priopćenju jest da je riječ o časnom čovjeku! I upravo časno i odgovorno obavlja dužnost prvog čovjeka Grada, ne sudjelujući pri tom ni u kakvim nečasnim dogovorima, razgovorima a ni pregovorima.

Navode iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok