• Short title article: Samostan Gorica

Franjevci livanjskog samostanskog područja okupili su se u srijedu, 8. ožujka 2023., u Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, na svoju redovitu mjesečnu rekolekciju.

Predvoditelj ove jednodnevne duhovne obnove bio je fra Luka Šarčević, župni vikar u župi sv. Franje u Biloj pokraj Livna, izvijestila je FIA.

Pristiglu subraću, kao i onu samostansku, nakon molitve Srednjega časa pozdravio je i dobrodošlicu im zaželio gorički gvardijan fra Marko Ešegović. Poseban pozdrav uputio je fra Luki Šarčeviću s kojim je prije nekoliko mjeseci dogovorio da se braći livanjskog samostanskog područja obrati na temu sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj. Naime, fra Luka je bio dugogodišnji pastoralni djelatnik u Njemačkoj, što na njemačkim župama što u hrvatskim katoličkim misijama, te je dobro upućen u aktualna zbivanja.

Fra Luka je u svom jednosatnom, iscrpnom i nadasve zanimljivom predavanju opisao probleme s kojima se suočava mjesna Crkva. Ona je u dubokoj krizi, zbog zlostavljanja maloljetnika od strane katoličkih svećenika, članova redovničkih zajednica. Time je pogođeno 4,4 posto cjelokupnoga klera u razdoblju od 1946. do 2014. To se zlostavljanje u Crkvi poricalo, zataškavalo, a kad je postalo poznato u cijelom svom obujmu, ljudi su razočarani počeli napuštati Crkvu. Tako je u 2019. godini iz Katoličke Crkve u Njemačkoj istupilo 272 771 osoba, (otprilike toliko i iz Evangeličke Crkve). Tu su također problemi koji se tiču svećeničkog staleža, pitanje izobrazbe, celibata i oblika života u budućnosti. Zatim se u zapadnom pluralnom društvu postavlja pitanje uloge žena u službama Crkve, pitanje braka, spolnosti, a na kraju, a ne manje važno pitanje vlasti, netransparentnosti, zloporabe, potrebe da se Crkva u svom pravnom ustrojstvu i vršenju vlasti ne boji inkulturacije u demokratsko društvo svoje zemlje. Njemački biskupi su zaključili da je njihova Crkva u dubokoj krizi i da valja tražiti rješenja. Biskupi, svećenici, redovnici i predstavnici svih slojeva Božjeg naroda trebaju u otvorenom, slobodnom dijalogu tražiti načine i mogućnosti izlaska iz krize i na nov način svjedočiti poruku kršćanske vjere. Crkva u Njemačkoj želi ići putom obraćenja i obnove. Taj proces obnove nazvali su "Sinodalni put" (=Synodaler Weg), a počeo je na prvu nedjelju Adventa 2019. Rad se prema temama odvija u različitim forumima. Objavljeno je već dosta dokumenata, zaključaka i radnih nacrta. Fra Luka je istakao da ovaj proces, koji je započeo prije nešto više od tri godine, nije još zaključen. On ima svoje „pristaše“ i „kritičare“, ali dok ne budu usvojeni i objavljeni konačni dokumenti, trebalo bi se suzdržavati od donošenja irealnih zaključaka. Međutim, jedno je sigurno, da tako otvoreno priznanje svojih grijeha, snažna posvećenost djelu obraćenja i duhovne obnove, svjedoči o živosti i snazi ove mjesne Crkve.

Nakon predavanja i diskusije, te kratke pauze, uslijedilo je euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi. Fra Luka se u svojoj propovijedi osvrnuo na današnje evanđelje koje govori o molbi majke sinova Zebedejevih, te naglasio da je „središte zajedničkog živoga apostola Gospodin Isus. On mora biti središte Crkve, svake kršćanske zajednice, osobito zajednice posvećenog života. Isus nas ne poziva da ga slijedimo kao izolirani pojedinci, nego kao članovi Crkve. Posebno se to odnosi na redovnike, dakle, nas fratre koji smo prihvatili Božji poziv i nastojimo u zajednici slijediti Isusa.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok