• Short title article: Livno

Danas je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, u zgradi Vlade, primio u zajedničkoj službenoj posjeti visoke dužnosnike iz zemalja;

 Kraljevine Nizozemske ambasadora Jana Waltmansa, Savezne Republike Njemačke ambasadora dr. Thomasa Fitschena, Kraljevine Španjolske ambasadoricu gđu Maria Teresa Lizaranzu Perinat, Švicarske ambasadora dr. Daniel Hunna i šefa Belgijskog diplomatskog ureda gospodina Benjamina Sturtewagena. U pratnji su bili dr. Ilona Stölken supruga njemačkog ambasadora, Estelle Vuichard zaposlenica švicarske ambasade, Sanela Ademović Policy Advisor on Trade, Culture and Education u švicarskoj ambasadi, Mirnes Kurtanović Senior Political Officer u nizozemskoj ambasadi.                      

Sastanak se može podijeliti na dva dijela, u prvom dijelu razgovaralo se o državnom i društveno-političkom uređenju i stanju u BiH na svim razinama vlasti a u drugom tema je bila ekonomija, razvojni projekti u Hercegbosanskoj županiji te neizbježne političke implikacije kako na ove projekte i potencijale tako i na cjelokupan društveni život na prostoru HBŽ.  Svi su se složili da je BiH država tri konstitutivna naroda ali da se konstitutivnost naroda ili legitimno predstavljanje u političkoj praksi u BiH ne mogu preslikavati iz sličnih primjera u Belgiji ili Švicarskoj. Na izjavu belgijskog diplomate Sturtewagena kako je u Belgiji konstantan “proces ustavnih reformi” te da bi to uz obvezne izborne reforme trebalo činiti i u BiH, predsjednik Vukadin je pojasnio kako se u BiH ne provode ustavne reforme nego je konstantan proces nametanja odluka Visokih predstavnika za BiH. Švicarskog ambasadora dr. Daniela Hunna interesiralo je šta se u Županiji poduzima po pitanju reformi obrazovnog sustava, budući da je ova oblast u ingerenciji županija, na šta je predsjednik Vukadin u podužem obrazlaganju između ostaloga istaknuo da Županija upravo ulazi u proces kurikularnih reformi kojimaće se urediti temelji cjelokupnog obrazovnog sustava.                   

Vukadin iskoristio je prigodu te je nazočne diplomate iscrpno upoznao (i zatražio njihovu podršku) s nizom aktualnih tema i aktivnostima Vlade između ostaloga o razvojnim infrastrukturnim projekatima kao što je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora o strategiji izgradnje cestovne infrastrukture ali i s bogatim turističkim potencijalima na području županije.  Visoki europski diplomati podržali su izloženu strategiju i projekte te, na zamolbu predsjednika Vukadina da HBŽ “ne ostane samo na velikim potencijalima”,  istaknuli spremnost uložiti napor i iskoristiti svoj autoritet u pomoći pri otklanjanju osobito političkih zapreka u njihovom realiziranju.  Boravak delegacija nastavljen je sastankom s predstavnicima Skupštine HBŽ kao i susretom s općinskim načelnicima HBŽ i gradonačelnikom grada Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok