• Short title article: Sjećanje na Šujicu 1991.

Kviz natjecanje za učenike osnovnih i srednjih skola "Tomislavgrad u Domovinskome ratu” održano je u utorak u prostorijama Kulturno- informativnog centra u Tomislavgradu.

Kviz predstavlja podsjećanje na zaustavljanje oklopne kolone JNA u Šujici 9. svibnja 1991. godine, ali i sjećanje na događaje koji su uslijedili nakon toga u Domovinskome ratu.

Prije samog natjecanja sudionici kviza položili su vijenac i upalili svijeće kod spomen-obilježja za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Tomislavgradu.

Na natjecanju su sudjelovale ekipe po pet učenika iz sedam osnovnih i srednjih škola s područja općine Tomislavgrad, i to Gimnazije Marka Marulića, Srednje strukovne škole, OŠ fra Mije Čuića, OŠ Stjepana Radića, OŠ Ivana Mažuranića, kao i njene dvije područne škole iz Kongore i Šujice.

"Cilj ovog natjecanja nije bio natjecateljski, odnosno tko će pobijediti nego isključivo razviti suosjećanje kod učenika prema stradalim braniteljima u Domovinskom ratu na tomislavgradskom području i općenito podsjetiti kroz sto su sve Tomislavgrad i njeni branitelji prolazili tijekom Domovinskog rata", kazao je profesor povijesti Krešimir Parlov.

Iskazao je veliko zadovoljstvo znanjem učenika na kvizu o temama vezanim za Domovinski rat te dodao da su učenici Osnovne škole fra Mijo Čuić iz Bukovice ipak pokazali malo više znanja od ostalih.

Predstavnici svih ekipa nagrađeni su putovanjem koje će tematski biti organizirano i vezano uz Domovinski rat.

Kviz je, inače, 2018. osmislio i pokrenuo tomislavgradski ogranak Matice hrvatske, nastavio se i 2019. godine, a zbog izbijanja  pandemije covid-19 natjecanje je bilo privremeno prekinuto.

Pokrovitelj i organizator današnjeg događaja je Općina Tomislavgrad, a suorganizatori su Matica hrvatska, Kulturno-informativni centar i udruge iz Domovinskoga rata općine Tomislavgrad.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok