• Short title article: Regionalno savjetovanje

"Moj stil pčelarenja - više znaš - više vrijediš" naziv je regionalnog savjetovanja pčelara održanog u Bosanskom Grahovu, piše Večernji list BiH.

U suradnji s lokalnim pčelarskim društvom savjetovanje je organizirao Centar za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa Bosansko Grahovo, a 30-godišnje iskustvo u pčelarstvu s nazočnima je podijelio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci dr. Goran Mirjanić.

Zaštita domaćih pčelara

- Općina B. Grahovo, kao i područje cijelog HBŽ-a, svojom bioraznolikošću i obiljem ljekobilja ima dobre preduvjete za pčelarstvo i proizvodnju visokokvalitetnog meda. No, kako je taj potencijal nedovoljno iskorišten, osobito u povratničkim općinama, uz ovakva savjetovanja, bit će upriličene i izložbe meda i pčelinjih proizvoda - kazao nam je Dragan Salić, predsjednik Centra za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa B. Grahovo, te dodao: - Cilj nam je tako animirati ljude da se bave pčelarstvom, da se na izložbama i sajmovima taj rad vrednuje, da se predstave, budu prepoznatljivi i da kvaliteta doprinese kako bi oni od toga mogli imati koristi i više vremena posvetiti pčelarenju.

Pčelarsko društvo Grahovo trenutačno ima 40 aktivnih članova s nekih 800 košnica, kazao nam je njegov predsjednik Dragan Šapina te dodao kako to možda i jest nedovoljno, ali s obzirom na to da u Grahovu stalno boravi manje od 2000 stanovnika, i nije tako malo. U planu im je animirati što više ljudi da se počnu baviti pčelarstvo s obzirom na veliki prirodni potencijal, ekološki zdravu i čistu sredinu.

- Paša vrijeska u HBŽ-u, osobito Grahovu i Livnu, nešto je što je Bogom dano za ovo područje te se domaće pčelare treba zaštititi. Grahovska općina uvela je tzv. pašarinu, što pozdravljam. Trebaju to uraditi i ostale općine jer se određeni broj pčelara u većem broju pojavi na ovom terenu i kapacitet te paše nije za toliki broj košnica.

Profesor Mirjanić nastojao je educirati pčelare i što im je činiti u lošim klimatskim okolnostima.

Loše vrijeme

- Upravo sad nalazimo se u vremenu obilnih oborina, niskih temperatura, pčelari su u situaciji da prihranjuju svoja pčelinja društva, a mi znamo da je svibanj jedan od najmedonosnijih mjeseci u godini. Ove godine vegetacija kasni, a zbog stalnih kiša pčele ne mogu raditi. Nadam se da sam uspio objasniti što im je činiti u takvim uvjetima i da neće biti gubitaka - zaključio je naš sugovornik.

Na savjetovanju su sudjelovala 63 pčelara iz Grahova, Drvara, Livna i Tomislavgrada.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok