• Short title article: Na kozjoj koži

Franjevačkoj knjižnici u Tomislavgradu nedavno je donirana knjiga na pergamentu, napisana na ge‘ez jeziku na kozjoj koži, obogaćena prekrasnim ilustracijama te uvezana u drvene korice s ukrasima od bjelokosti.

"Ovaj jezik je izumro u govornom obliku, ali očuvao se, usprkos tomu, u liturgiji etiopskih i eritrejskih kršćana, gdje se do danas koristi, a dijeli korijene s današnjim jezicima tigrinja i tigré, koji se koriste u Etiopiji i Eritreji", kazali su iz Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu.

Rekli su i da je ovo liturgijska knjiga s ilustracijama religijskog karaktera, dok sami tekst, sudeći po sličnostima sa spomenutim modernim jezicima, počinje psalmom.

Iz Franjevačke knjižice mole sve one koje znaju nešto više o etiopskim liturgijskim knjigama ili jezicima da im se jave kako bi mogli saznati više i o samoj knjizi i jeziku na kojem je napisana.

Inače, osim ove knjige, spomenuta knjižnica posjeduje i druge rijetke knjige, a jedna od njih stara je 450 godina (tiskana 1568. godine u Veneciji).

Također, knjižnica u Tomislavgradu raspolaže s neprocjenjivim knjižnim fondom s preko 40.000 svezaka koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok