• Short title article: Književnik i akademik

U kinodvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) Tomislavgrad u ponedjeljak je održana komemoracija u čast književnika i akademika Dževada Karahasana.

Komemoraciji su pored obitelji i prijatelja književnika Karahasana nazočili predstavnici kulturnog, vjerskog i javnog života.

Na samom početku okupljene su pozdravili ravnateljica KIC-a Danijela Papić, profesor Alija Đugum Dževadov, fra Ante Pranjić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Vukadin te profesorica Snježana Redžepagić.

U svojim obraćanjima govornici su istaknuli da je Karahasan bio istinski prijatelj svih Duvnjaka, da je gajio europske književne pripovjedačke vrijednosti, cijeneći suprotstavljena razmišljanja i kritike.

Zbog ljubavi prema književnosti, izučavanja jezika i pisanja, te štokavskog narječja, profesor Đugum nazvao ga je "homo univerzalis", fra Pranjić velikodušnim, Ćavar je istaknuo Karahasanovu svjetsku veličinu i duvanjsko porijeklo, a profesorica Redžepagić spomenula je da je u svakom djelu koje je napisao utkan dio njega.

Vukadin je poručio da je Dževad Karahasan graditelj mostova, vjernik, autentični Duvnjak koji je slavio život svojim djelima.

Dževad Karahasan rođen je u Tomislavgradu 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njegove knjige prevedene su na više od petnaest jezika, a dobitnik je više nagrada za književni rad.

Pisao je drame, romane, pripovijetke, eseje, historiju i kritiku teatra, a bavio se i kazališnom režijom. Njegovi kazališni komadi igraju se širom svijeta.

Dobitnik je brojnih priznanja, a godine 2020. nagrađen je najprestižnijim njemačkim književnim priznanjem - Goetheovom nagradom, koju dodjeljuje grad Frankfurt, rodni grad Johanna Wolfganga Goethea.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok